Barcelona Cultura

​Barcelona celebra, el 8 d'abril, la Diada Internacional del Poble GitanoPosar en valor la cultura gitana i reconéixer la seva valuosa aportació a la història i la cultura de la nostra ciutat. És l'objectiu del programa d'actes organitzat a la ciutat el 8 d'abril, coincidint amb la Diada Internacional del Poble Gitano.

Cerimònies, parlaments, concerts de rumba, representacions teatrals... Consulteu el programa complet dels actes que s'organitzen a la ciutat el diumenge 8 d'abril i els dies immediatament anteriors i trobareu moltes raons per acostar-vos a conéixer una mica millor un poble que porta a l'esquena una història llarga d'injustícies i maltractaments.

I és que es calcula que els gitanos porten a Catalunya més de 600 anys, ja que el primer document que esmenta la seva presència és de finals de l'any 1415. Ja aquell segle hi ha evidències també dels primers episodis de repressió contra la població gitana, a la qual els Reis Catòlics van intentar sedentaritzar de manera forçada.

Legislacions i reglaments d'una duresa extrema van sotmetre la població gitana de l'Estat a condicions de vida que avui trobaríem inacceptables i que van causar, ja al segle XVI, la mort de molts gitanos, als quals s'acusava de robatoris i tota mena de crims.

Persecucions organitzades durant el segle XVIII (quan el marquès de l'Ensenada va propiciar una operació militar contra ells) van ser l'antecedent de noves normatives restrictives als segles XIX i XX, quan el franquisme va aprovar una "Ley de Vagos y Maleantes" que assenyalava directament els gitanos, entre d'altres col·lectius.

Fins i tot avui, la població gitana segueix constituint una part destacada de la població reclusa, cosa que potser té relació amb el fet que, aquest segle XXI, més del 70 per cent de les llars gitanes catalanes visquin en situació de pobresa.

Resulta paradoxal aquesta situació, quan des dels barris gitanos barcelonins (igual que des de les comunitats gitanes catalanes exiliades a França) s'ha contribuït extraordinàriament a la preservació de la llengua catalana. I no només això, sinó que des del barri gitano de Gràcia es va popularitzar un ritme, la rumba, que és un dels pocs gèneres musicals apareguts a Europa el segle XX, a més d'un signe d'identitat de la nostra ciutat. Són només algunes de les moltes raons per les quals els barcelonins estan convocats a celebrar la Diada Internacional del Poble Gitano. Us hi voleu afegir?

Programa complet de la Diada Internacional del Poble Gitano