Barcelona Cultura

L'Àrtic: un univers desconegut a la llum de les seves dones, les arnait

Activitat Arnait
Activitat Arnait

9 de novembre 2016, 19.00h, Museu de Cultures del Món.

Performance i xerrada interactiva de la mà d’Aaju Peter, activista i artista Inuit, i Michèle Therrien, etnòloga

El pròxim dimecres 9 de novembre el Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona serà l’escenari d’una interessant activitat. En aquesta ocasió gràcies a l'organització de l'ambaixada de Canadà i la Fundació Canadà amb la col·laboració de la Universitat de Barcelona, es gaudirà d’una Performance i xerrada interactiva de potent contingut, que intentarà apropar-nos a una altra realitat complexa i molt desconeguda per la nostra societat.

Aquest acte es concep com un diàleg entre d'Aaju Peter, activista i artista Inuit, i l'etnòloga Michèle Therrien, sobre l'univers del poble inuit. Des de l'art, el xamanisme, l'entorn mediambiental, la tradició i la contemporaneïtat.
Per mitjà de la paraula, del cant, de sons de tambor i imatges projectades, ens acostarem al món complex i desconegut inuit on destaca el paper de la dona en ser ella la cuidadora de la llum en la interminable nit àrtica.


Aaju Peter, és una reconeguda advocada i activista Inuit que ha consagrat la seva existència a la defensa dels drets dels Inuit, de la seva cultura, llengua i tradicions, conscient dels reptes als quals s'enfronten els habitants de Nunavut, territori autònom de Canadà, situat al Nord-est del país, en un món global i en constant transformació.

Aaju Peter ha destacat per la seva actuació en àmbits tan diversos com els drets de les dones, el desenvolupament sostenible, l'economia tradicional basada en els recursos naturals i la importància de l'educació de les joves generacions. A més de ser una reconeguda dissenyadora de moda, interpreta cants tradicionals que acompanya tocant el tambor amb el mateix mestratge i energia amb la qual ha defensat, davant fòrums internacionals, assumptes cabdals per al seu poble, com la caça i el comerç dels productes derivats de les foques. Va rebre en 2013 la medalla de l'Ordre de Canadà.

Michèle Thérrien, etnóloga, investigadora i professora emèrita del INALCO (Institut National donis Langues et Civilisations Orientals), de Paris, és una de les escasses expertes mundials, no autòctona, en llengua i cultura Inuit. Originària de Québec, Michèle Therrien ha desenvolupat la seva activitat acadèmica i científica entre Canadà i França, i gaudeix del reconeixement internacional que li atorga una carrera consagrada a l'estudi de les comunitats Inuit. Membre fundador de “International Ph.D School for Studiesof Arctic Societies (IPSSAS)”, és autora de nombroses publicacions entre ells de l'obra "Els Inuits" publicat en 2012 pels Belles Lettres.