Barcelona Cultura

Activitats gratuïtes al voltant de l'exposició IKUNDE

Activitats gratuïtes al voltant de l'exposició IKUNDE

El Museu de Cultures del Món continua amb el cicle d’activitats per aprofundir en la temàtica de la seva exposició temporal “IKUNDE. Barcelona, metròpoli colonial”.

El cicle, que va començar al mes de setembre, continuarà la seva marxa fins al proper mes de febrer del 2017. Tots els dijous a les 19:00h us convidem a apropar-vos a museu a participar d’interessants col·loquis, taules rodones, conferències i projeccions de cinema, exceptuant el 8 i 29 de desembre i el 5 de gener.

A les activitats, reconeguts experts i investigadors en Guinea i en processos de colonització, aportaran més informació sobre aquest període històric i el seu impacte en el nostre present. El públic assistent, podrà participar de forma activa a través de preguntes, suggeriments i com passa en ocasions, aportant experiències personals i properes a aquest moment històric, el qual forma part del record i vivència de molts ciutadans barcelonins.

El programa presenta la multitud de dimensions i facetes del fenomen colonial, el doten de vida i l’acosten a la nostra comprensió. També permeten reconèixer la seva representativitat a la nostra vida quotidiana, a través de formes de pensar, sentir i actuar que tothom posa en marxa quan es troba amb un món desconegut.

ACTIVITATS GRATUÏTES AL VOLTANT DE L’EXPOSICIÓ “IKUNDE. Barcelona, metròpoli colonial”:

> 17 de novembre:

Jacint Creus un dels investigadors que ha publicat nombroses obres tractant diferents aspectes de la colònia espanyola a l'Àfrica equatorial, aprofundirà sobre el paper de les missions claretianes en el procés colonial guineà en la conferència “La missió claretiana: evangeli i colonialisme”.


> 24 de novembre:

Antoni Armengol i Lluís Jené, autors de Els catalans de Guinea, faran un exercici de memòria per part d'antics colons presentant una projecció seguida de debat sobre “Els catalans de Guinea”, en què s’afronta part de la dimensió social i cultural de la colonització.


> 1 de desembre:

Es presenta el documental “Je ne suis pas moi même”, amb un debat posterior, a càrrec d’Alba Mora i Anna Sanmartí. Tot i estar filmat al país veí del Camerun, serà una bona introducció per parlar sobre la valorització de l'art africà i les seves conseqüències, un altre dels temes tractats a l'exposició Ikunde.


> 15 de desembre:

Carles Decors, que ha ambientat algunes de les seves novel·les a la Guinea Espanyola i que parlarà sobre l'imaginari al voltant de la colònia i presentarà “La Guinea imaginada”, atenent a la part de la dimensió simbòlica que va generar aquest procés històric.


> 22 de desembre:

“Cròniques de Guinea: l’experiència dels ex-colons” reunirà en una taula rodona a diferents testimonis directes d'aquesta realitat, que compartiran amb nosaltres les seves experiències.


> 12 de gener del 2017:

Es projectarà el documental “Notícies d’actualitat de la Guinea Equatorial”


> 19 de gener:

Francesca Bayre i Pere Ortín presentaran una conferència amb el títol de “La fotografia colonial al divan: Hermic Films”. Un altre dels temes relacionats amb la representació d'aquest període és la producció de documentals, especialment els realitzats per l'estudi Hermic Films durant els anys 40 i 50. Francesca Bayre i Pere Ortín presentaran un anàlisi de la mirada colonial a través de l’obra fotogràfica d'Hermic films, al voltant del qual també es farà un taller per estudiants el dijous de la setmana següent, 26 de gener.


> 26 de gener:

Realització d’un taller de fotografia amb Francesca Bayre “Fotografia i representacions dels altres”.


> 2 de febrer :

Darrera sessió del cicle. Els comissaris de la mostra, Andrés Antebi, Pablo González Morandi, Alberto López Bargados i Eloy Martín Corrales, presentaran el llibre “Ikunde: Barcelona, Metròpoli colonial” el qual, més que un catàleg, suposa un aprofundiment sobre el fenomen colonial a tractar, atenent a les seves diferents dimensions. Precisament, aquest és un dels objectius de la mostra: no només presentar els diferents elements de la mateixa com a restes estàtiques d’un passat acabat, sinó com a fets i objectes en clau de testimonis vitals que contextualitzen el moment històric, polític, educatiu, social i econòmic en què Barcelona i Guinea van intensificar la seva relació colonial.