Barcelona Cultura

Nit dels Museus

Concert acústic de piano a quatre mans

Una de les propostes que podrem gaudir durant la Nit dels Museus del proper dia 21 de maig tindrà com a protagonistes el piano i la dansa, en un espectacle que combina la tradició amb la contemporaneïtat.

El Museu Etnològic serà l'escenari on el mestre Carles Santos, acompanyat d'Inés Borràs, presentaran un recital de piano a quatre mans, que es completarà amb un tast coreogràfic per part de l'Esbart Sant Martí. Aquesta magnífica proposta, organitzada juntament amb La Caldera Les Corts, forma part de la iniciativa Creació & Museus, que enguany celebra la primera edició.

La figura de Carles Santos és reconeguda tant internacionalment com a Catalunya on ha estat guardonat amb la Creu Sant Jordi, dos Premis Ciutat de Barcelona i un Premi Nacional de Teatre, a més d'una desena de Premis Max pels seus espectacles escènics.

Partint d'una formació clàssica, ja des de la dècada de 1960 ha experimentat amb les avantguardes artístiques, que l'han relacionat amb altres disciplines i figures tant rellevants con Joan Miró o Joan Brossa. L'abast de les seves creacions ha transcendit la dimensió estrictament musical, incorporant camps com la dramatúrgia, la dansa, la fotografia o la cinematografia, on a més de signar obres com a realitzador, ha col·laborat amb directors de renom com Pere Portabella.

Però al llarg de la seva carrera, tot i les múltiples incursions multidisciplinàries, el piano ha jugat un paper central, com a instrument musical i també com a element artístic i escènic. En aquesta ocasió el tocarà acompanyat d'Inés Borràs, considerada una de les seves deixebles més avançades. La seva relació es remunta a la infantesa d'ella i s'ha desenvolupat al llarg dels anys en multitud d'espectacles i recitals, com la memorable interpretació de Les Vexations d'Erik Satie que es va perllongar durant dotze hores. Junts despleguen una recepta que equilibra el virtuosisme amb l'emoció i la sensibilitat amb la força apassionada.

La vesant coreogràfica serà a càrrec de l'Esbart Sant Martí. Nascut en aquest barri barceloní durant la dècada de 1940, el seu compromís amb la cultura d'arrel tradicional i amb el teixit popular i associatiu del barri conviu i s'enriqueix amb creacions contemporànies i la presentació en espais de primer ordre a nivell de ciutat com el Liceu, els teatres Romea i Goya, el Mercat de les Flors o l'Auditori de Barcelona.

Aquest concert, que partint de peces de cultura popular s'endinsarà en el terreny de les avantguardes musicals, sintonitza amb la nova museografia de l'Etnològic, on s'exhibeixen objectes etnogràfics amb una presentació minimalista que els aproxima a l'aspecte d'obres d'art contemporani i què proposa visions interdisciplinàries incorporant altres expressions com la literatura.