Barcelona Cultura

Trencadís. Reflexions interdisciplinàries a través de la literatura

Què tenen en comú els Castellers, els inuit o Joan Amades? Aparentment sembla que poc o res, però els podreu trobar junts i conèixer més sobre ells en el nou cicle literari del Museu Etnològic-Museu de Cultures del Món de Barcelona.

A partir de l'1 de març, tertúlies i xerrades al voltant de diverses obres literàries descobreixen, entre d'altres, la història dels Castellers i desvetlla perquè aquesta magnífica torre humana ha estat declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la Unesco, o bé com és el dia a dia dels inuits en tundres del nord de Canadà, Alaska i a Groenlàndia. A través d'anècdotes i conversant amb els escriptors i estudiosos de diversos àmbits, molts dels secrets de l'Amèrica indígena, els tradicionals "ex-vots" o el món de les drogues, conviuran en aquesta aproximació al coneixement de pobles i costums.

  • El cicle de xerrades es farà tant al museu del passeig de Santa Madrona com al del carrer Montcada des de l’1 de març fins el 19 d’abril de 18:30 a 20:00. Activitat gratuïta.

Programa 2016

1.03.2016

“Els primers castellers (1813-1851)", al voltant del llibre amb el mateix títol Els primers castellers (1813-1851), escrit per Joan Climent amb el pròleg de Josep Fornés Garcia.

Intervindran: Joan Climent Ferré, escriptor i Josep Fornés Garcia, Director del Museu Etnològic-Museu de Cultures del Món de Barcelona. Idioma: català.

On: Passeig de Santa Madrona, 16-22 (Montjuïc).

9.03.2016

"Etnografia i drogues: dels baixos fons a les pistes de ball", a l'entorn als llibres A tumba abierta. Autobiografía de un grifota d'Oriol Romaní i Sin pasarse de la raya. La normalización de los consumos de drogas de David Pere Martínez Oro.

Intervindran: Oriol Romaní (URV) i David Pere Martínez Oró (UAB). Modera: Aurelio Díaz (UAB). Col·laboració amb l'ICA, Institut Català d’Antropologia. Idioma: català.

On: C/ Montcada, 12.

15.03.2016

"L’antropologia americanista avui", presentació del nou número de Quaderns “Campos imprevistos: etnografías contemporáneas de la América Indígena”.

Intervindran: Gemma Orobitg Canal (UB), Ignasi Terrades Saborit (UB) i Mònica Martínez Mauri (UB). Col·laboració amb l'ICA, Institut Català d’Antropologia. Idioma: català.

On: C/ Montcada, 12.

22.03.2016

“Antropologia del gel i expedicions a les regions polars”, al voltant dels llibres: Los poetas del Ártico. Historias de Groenlandia i Los inuit. Cazadores del Gran Norte de Francesc Bailón Trueba i Terres del Nord. Viatge per Alaska i el Yukon de Jordi Canal-Soler.

Intervindran: Frances Bailón Trueba (antropòleg), Jordi Canal-Soler (escriptor i viatger) i Josep Fornés (Director del Museu Etnològic-Museu de Cultures del Món de Barcelona). Idioma: català.

On: Passeig de Santa Madrona, 16-22 (Montjuïc).

29.03.2016

“La resistència indígena davant de la conquesta”, al voltant del llibre amb el mateix títol La resistència indígena davant la conquesta, de Josefina Oliva de Coll. Traduït al català per Ramon Pelegrí.

Intervindran: Ramon Pelegrí i Marisa Sánchez David. Idioma: català.

On: C/ Montcada, 12.

05.04.2016

Lamentem informar-vos que, per motius aliens al museu, la xerrada prevista pel dia 5 d'abril amb el títol "L’Epopeia californiana de catalans i illencs", ha estat cancel·lada.

19.04.2016

“Els exvots, també patrimoni”, al voltant del llibre Els ex-vots de Joan Amades.

Intervindran: Gustau Molas i Antoni Serés, membres de l'Associació Cultural Joan Amades, i Josep Fornés Garcia, Director del Museu Etnològic-Museu de Cultures del Món de Barcelona. Idioma: català

On: Passeig de Santa Madrona, 16-22 (Montjuïc).