Barcelona Cultura

'BCNGuies!': una trobada sobre Barcelona i els qui l'expliquen

Les Cares de Barcelona

Quantes cares té Barcelona? I com les expliquem als qui la visiten? Se'n parlarà a la trobada BCNGuies! que organitza el Museu Etnològic a la seu del passeig de Santa Madrona, a Montjuïc, el 19 de novembre.

L'activitat gira al voltant de l'exposició Les cares de Barcelona, que ens presenta Barcelona com un espai de confluència, un punt de trobada entre el nou i el vell i un reducte de bullici i diversitat. A la manera d'un gran mosaic, la mostra ens presenta una ciutat en evolució constant que està formada d'elements diversos i canviants que, junts, conformen la imatge de la Barcelona que coneixem.

Són molts els visitants que s'acosten a Catalunya i a la capital catalana per tal de conéixer-les però, com les mostrem? Com les expliquem als forasters i qui s'encarrega de fer-ho? En els darrers anys, la figura del guia s'ha hagut d'adaptar a nous reptes i necessitats per tal de poder atendre amb professionalitat i rigor una gran diversitat de visitants, als qui expliquen des del pas de Picasso per Barcelona al paper central de Montserrat com un dels grans centres culturals i espirituals de Catalunya. Ens en parlaran els assistents a la trobada BCNGuies!, que arrencarà diumenge, 19, amb una conferència en la que podrem escoltar Saida Palou, doctora en Antropologia Social i Cultural i professora associada a la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona; Begoña Blanco, presidenta de l’associació de guies AGUICAT; i Fermin Villar, president de l‘associació Amics de La Rambla.

Saida Palou es va doctorar amb la tesi Barcelona, destinació turística. Promoció pública, turismes, imatges i ciutat (1888-2010), amb la qual va obtenir el Premi Ciutat de Barcelona d’Història Agustí Duran i Sanpere l’any 2011. Tècnica en el Campus de Patrimoni Cultural i Natural de la Universitat de Girona, va treballar a l’Oficina del Pla Estratègic de Turisme de la Ciutat de Barcelona entre el 2008 i el 2010 i encara ara treballa en el Pla Estratègic 2020 sobre el turisme a Barcelona promogut per l’Ajuntament. Autora de publicacions diverses sobre antropologia i història del turisme, l'any 2014 va coordinar les jornades Destinació BCN. Història del turisme a la ciutat organitzades per l’Arxiu Històric Ciutat de Barcelona.

Amb ell, explicarà les seves experiències en el món del turisme Begoña Blanco, una veïna de Sant Pol de Mar d'origen gallec que ha treballat en destins turístics de diversos països i que, des de fa un any i mig, presideix AGUICAT, l'associació de guies de turisme habilitats per la Generalitat de Catalunya per un turisme responsable i de qualitat. L'associació representa un grup transversal d'uns 300 guies habilitats, responsables de conduir i explicar el nostre país a molts dels 30 milions de visitants que passen cada any per Catalunya.

Finalment, també intervindrà en l'acte Fermí Villar, que, des del 2016, presideix l’associació Amics de La Rambla, una entitat sense ànim de lucre que aplega veïns, amics d'aquest passeig barceloní, comerciants i institucions. L'associació va néixer el 1960 per tal de defensar i promoure la vida cultural, social i econòmica d'aquesta avinguda de fama mundial.

Després de la conferència, la trobada BCNGuies! continuarà amb una visita guiada a l'exposició Les cares de Barcelona i, finalment, amb un esmorzar.

Recordeu que, si sou guies, teniu relació amb el turisme o, simplement, us interessa saber qui mostra la ciutat als molts visitants que rep i com ho fa, esteu convidats a assistir a BCNGuies!.

Data: Diumenge, 19 de novembre
Lloc: Museu Etnològic de Barcelona
Hora: De 10 a 14 h
Entrada lliure