Barcelona Cultura

Alguns perquès de les festes majors

Festes Majors

En la propera entrada del nostre blog, coincidint amb un gran nombre de festes majors, ens detindrem a pensar quin rol juguen aquestes tradicions dins una societat contemporània i secular.

Cada dijous us presentem a la nostra web una festa popular i n'expliquem les seves particularitats, la seva història i els seus orígens. Però saber com i perquè va sorgir una tradició no necessàriament ens aclareix perquè segueix existint i quin significat té per la gent que l'organitza i la gaudeix actualment.

A partir de la teoria antropològica oferirem algunes pistes per analitzar aquestes festes majors i que ens revelin algunes característiques de les comunitats que les fan possibles. Farem un viatge d'anada i tornada entre els actes rituals i les societats que els practiquen, per intentar esbrinar si les societats fan rituals o els rituals fan la societat. També observarem si les festes són un reflex de com és un barri, o si els barris fan festes per expressar com els agradaria ser.

També veurem com el concepte de ritual no té per què estar vinculat a cap creença religiosa, i que a les societats laiques també en podem trobar, carregats de sentit, encara que aquest no sigui evident ni conscient.

Més que un inventari o una descripció de totes les festes majors, tasca que s'escapa de l'abast del nostre blog, us suggerirem algunes claus per observar les festes majors del vostre poble o vila, llegir els seus programes d'activitats i així pensar com és el territori i com s'organitza en el dia a dia.