Barcelona Cultura

La Xarxa de Museus Etnològics

Museu de la  Vida Rural a l'Espluga de Francolí
Museu de la Vida Rural a l'Espluga de Francolí

Quants museus etnològics coneixeu? A Catalunya n'hi ha uns quants, però no sempre responen a aquest nom. En una nova entrada del blog, descobrirem els que formen part de la xarxa catalana.

Com explicàvem a la primera entrada del nostre blog, sovint el mot etnològic resulta una mica confús i molta gent no sap què hi trobarà exactament en aquests museus. L'etnologia i l'antropologia, l'etnografia i el folklore són diferents maneres de referir-se a l'estudi de la societat, de la gent i les seves formes de vida.

Així doncs, hi ha força museus escampats pel territori que estan dedicats a explicar diferents realitats locals, sovint rurals, però no només, i que contribueixen a difondre les particularitats d'aquests pobles o comarques i són al mateix temps un atractiu per als visitants i una font d'orgull i identitat per als seus habitants.

Lluny de les concepcions centralistes que consideren que el que és rellevant, important i innovador passa sempre a les capitals, aquests museus són centres culturals vius, amb una contínua elaboració de propostes, exposicions i activitats que atreuen visitants i dinamitzen les comunitats locals.

Musèu dera Val d'Aran
Musèu dera Val d'Aran

L'any 2008 es va crear la Xarxa de Museus Etnològics de Catalunya, que actualment compta amb una dotzena de centres escampats per les quatre demarcacions del Principat, que col·laboren per pal·liar la generalitzada manca de recursos econòmics i humans, però que també permeten una concepció conjunta de les col·leccions que custodien, una part molt important del patrimoni etnogràfic català.

Aquests museus, arrelats a la seva ubicació, estan molt vinculats al seu paisatge, a l'entorn natural i humà del qual formen part. És per això que alguns adopten la forma d'ecomuseu o dediquen la seva denominació al principal element que volen conservar i difondre, com la pesca a Palamós o el vi a Vilafranca del Penedès.

Divendres vinent us oferirem una panoràmica sobre els museus d'aquesta xarxa, i també altres que no en formen part però que tenen una temàtica inequívocament etnològica.