Barcelona Cultura

Celebrem el Nadal

Celebrem el Nadal

Celebrem el Nadal: Quan, com i perquè de la festa més gran.

16 de desembre 2016, 19.00 h. Museu de Cultures del Món.

El pròxim divendres 16 de desembre el Museu Etnològic i de Cultures del Món de Barcelona serà l’escenari d’una interessant activitat per aprofundir en una de les més populars festivitats a casa nostra. En aquesta ocasió ens és grat convidar-vos a la presentació a càrrec del mateix autor, i en motiu que ja s'apropa el Nadal, del llibret que acaba de sortir a la venda Celebrem el Nadal, el tercer quadern de la Col·lecció l’Ermità, un llibret on Amadeu Carbó, etnòleg i reconegut especialista en cultura popular, explica els elements més populars i les tradicions més emblemàtiques que formen part del nostre singular costumari al voltant del cicle nadalenc.

Un llibret de fàcil lectura, amb singulars imatges i il·lustracions, que permetrà al lector descobrir curiositatscom qui és l’Home dels Nassos o el Pare Noel, perquè celebrem Sant Esteve, d’on prové la tradició de fer el pessebre o per què mengem raïm per Cap d’Any.

Els continguts de Celebrem el Nadal es presenten en quatre apartats:

  • Explicació de tradicions, costums i festes del cicle nadalenc
  • Recull de nadales
  • Calendari de representacions del Cant de la Sibil·la, Pessebres Vivents, Pastorets i de l’Home dels Nassos.
  • Glossari amb l’explicació de moltes paraules relatives al Nadal

Tercer quadern de la Col·lecció l’Ermità

Celebrem el Nadal és el número 3 de la Col·lecció l’Ermità, impulsada el 2015 per Edicions Morera amb l’objectiu d’acostar al lector temes relatius a la cultura popular i tradicional, astronòmica o agrària a través de quaderns i petits llibres monogràfics, pràctics i de fàcil lectura.

L’autor

Amadeu Carbó i Martorell (Barcelona 1970). Educador social, folklorista i escriptor. Dinamitzador i gestor cultural així com activista en el món festiu des de diversos àmbits. Articulista per diverses publicacions, és autor/coautor de diversos llibres de temàtica relacionada amb festes i tradicions així com ponències per a congressos, alguns internacionals, relacionats amb temes festius. Ha exercit la docència en postgraus, campus d’estiu especialitzats, seminaris, etc. També ha participat en exposicions, espectacles i esdeveniments en tasques tan diverses com la recerca, el guió i la direcció. Ha estat membre del consell de redacció de la revista Gegants, Coordinador de l’Any Amades 2009 i membre del Consell de Cultura Popular i Tradicional del dept. de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Actualment és codirector del programa Fes ta Festa abans a Radio 4 ara a www.festafesta.net, membre de l’Associació Cultural Joan Amades, del consell de redacció del Calendari de l’Ermita dels Pirineus i de la comissió de seguiment dels protocols festius de la ciutat de Barcelona.