Barcelona Cultura

El blog de l'Etnològic i del Cultures del Món

Estem enllestint una novetat que ens fa molta il·lusió engegar i que estem preparant amb moltes ganes. Creiem que l'Etnològic és un museu per ser explicat, perquè es visqui, per ser reflex de cadascú de nosaltres i el nostre Blog és l’eina perfecta per aquesta tasca. Compartir amb tothom totes la història, els moments, les tradicions i la cultura des de la perspectiva i rigor de les ciències socials serà, també, un repte per a nosaltres.

Així doncs, explicar un museu no és repetir el mateix relat cada cop que rebem una visita. És anar enriquint un discurs que sempre està obert i predisposat al canvi. Els objectes i àmbits que es mostren no s'acaben en sí mateixos, sinó que cada concert o taller que es celebra, cada visitant que ens aporta el seu coneixement i el seu punt de vista, cada conferència que s'imparteix o fins i tot la mateixa actualitat de la ciutat, el país o el món, van afegint una nova capa de complexitat al relat que proposen les exposicions, que finalment esdevenen un llenç sobre el qual pintar el que realment és l'objectiu del museu: la divulgació del coneixement i les reflexions al voltant de la societat on vivim.

És per això, per compartir amb vosaltres tot allò que passa a les dues seus del museu, i també en els mons de l'antropologia i la cultura popular, que cada divendres publicarem una nova entrada en un blog que ara estem enllestint.

En aquest blog hi trobareu articles, entrevistes i cròniques relacionades amb les noves exposicions temporals, amb les novetats editorials que arriben a la biblioteca, amb les tasques que duen a terme els diferents departaments i professionals del museu, i també amb tot allò que passa fora de les nostres seus: els congressos i esdeveniments on es presenten les darreres recerques acadèmiques, les col·laboracions que realitza el museu arreu del territori o les reflexions que poden aportar els especialistes, des d'una perspectiva antropològica, d'aquells temes socials i d'actualitat que ens preocupen.

Per iniciar aquest nou projecte, us proposarem una mena de mots encreuats en que intentarem aclarir-vos una sèrie de conceptes que sovint hem d'explicar als visitants:

Perquè el museu es diu Etnològic i no Antropològic? És el mateix?

Quina diferència hi ha entre l'etnologia i l'etnografia?

Perquè diem, quan parlem dels fundadors del museu, que Panyella va ser un antropòleg, Violant un etnògraf i Amades un folklorista? No compartien el mateix ofici?

Cada divendres, estigueu atents a les nostres xarxes socials per estar al corrent de les darreres novetats del nostre blog.