Barcelona Cultura
  • Els naxi i l’escriptura dongba

    17 Novembre 2015
    17 Nov 2015

Missatge d'error

Notice: Undefined property: view::$exposed_input a views_plugin_display_attachment->attach_to() (línia 245 de /var/www/apps/app0221/www/sites/all/modules/contrib/views/plugins/views_plugin_display_attachment.inc).

Manuscrits naxi. Textos Dongba al vestíbul del Museu de Cultures del Món

Exposició de petit format gratuïta sobre l’escriptura dongba dels naxi, al vestíbul del museu

Els naxi, que probablement descendeixen de tribus nòmades del nord-oest de l’altiplà tibetà, viuen a les muntanyes del sud-oest de la Xina, a la província de Yunnan. Formen un dels 56 grups ètnics oficials del país i la seva religió animista pren el nom dels especialistes religiosos, anomenats dongba.

A banda de l’escriptura estàndard amb caràcters xinesos, els naxi tenen dos sistemes per registrar la seva llengua: un és fonètic i l’altre logogràfic. Aquest segon sistema, conegut com a escriptura dongba i documentat al segle XVIII, tot i que d’origen incert, es basa en representacions pictogràfiques que, de fet, són representacions gràfiques de morfemes naxi. L’escriptura dongba mostra l’influx de l’escriptura tibetana i la xinesa però només és intel·ligible per a aquelles persones que coneixen en profunditat els rituals de la religió dongba naxi.

Manuscrit "Sacrifici major al vent (propiciació dels esperits Zei)" MEB 481-4. El manuscrit (segle xix) va ser copiat a mà per un dongba, probablement de la conca de Lijiang, el centre cultural de la regió naxi

Shu ggu chu ba gv ddee («Ofrenes a les divinitats Shu, crema de l’encens celestial»). Lijiang, Yunnan (Xina). Principis del segle XIX. MEB 510-1

Informació pràctica

Mostra gratuïta situada al vestíbul del museu

Museu de Cultures del Món
Montcada, 12
08003 Barcelona
Telèfon 932 562 300
museuculturesmon.bcn.cat

De dimarts a dissabte, de 10 a 19 h
Diumenges i festius, de 10 a 20 h

Dilluns no festius, tancat
Dies de tancament anual: 1 de gener, 1 de maig, 24 de juny i 25 de desembre

Publicació

coberta naxi

Disponible a la llibreria del museu

Exposició temporal

Exposició temporal

Escriptures. Símbols, paraules, poders.

Visiteu també l'exposició temporal Escriptures. Símbols, paraules, poders, en què es mostra de quina manera l’escriptura ha esdevingut un referent simbòlic de la cultura a la qual pertany i evoca claus identitàries i col·lectives.

.

Veure