Barcelona Cultura

II Congrés Internacional d'Antropologia AIBR

II Congrés Internacional d'Antropologia AIBR
II Congrés Internacional d'Antropologia AIBR

Del 6 al 9 de setembre es va celebrar a Barcelona un dels congressos d'antropologia més grans de l'àmbit iberoamericà, amb centenars d'especialistes que van compartir les seves recerques.

Els congressos són un espai on els investigadors poden exposar el seu treball amb altres col·legues, creant-se un espai per conèixer estudis semblants i debatre diferents aspectes de la seva feina. Algunes vegades, aquests esdeveniments es plantegen per tractar temes molt especialitzats, però també poden ser de caràcter més general, com seria aquest cas, i això permet percebre l'estat de la disciplina antropològica.

L'associació Antropólogos Iberoamericanos en Red, AIBR, és una entitat independent, no vinculada a cap universitat ni institució, que porta des del 2001 publicant una revista que serveix per difondre les darreres novetats en els diferents camps de l'antropologia. L'any 2015, fruit del prestigi i reconeixement aconseguit durant més d'una dècada, van decidir organitzar un congrés que en la seva segona edició s'ha convertit en un referent. Tant la revista com el congrés es realitzen sense cap tipus de subvenció, gràcies a les quotes dels associats, les inscripcions al congrés i la venda de les revistes.

Per dimensionar l'esdeveniment, podem dir que més de 750 professionals han participat en presentacions, conferències i debats, i que les persones inscrites han estat gairebé 900. La quantitat d'activitats ha estat tal que en alguns moments podien produir-se fins a quinze activitats simultànies, que pràcticament han copat tots els espais de la facultat de geografia i història del Raval, on encara no ha començat el curs. És significatiu que el programa d'activitats d'aquests quatre dies sigui un llibre de més de 100 pàgines.

Per fer possible tot plegat, s'ha comptat amb la col·laboració del GRECS, un dels grups de recerca en antropologia més actius de la UB, i que se centra en les temàtiques de l'exclusió i el control socials. També hi ha hagut una cinquantena de voluntaris que s'han encarregat de tota la logística necessària.

Durant aquests dies s'ha pogut assistir a panells –exposicions i debats conjunts d'investigadors sobre alguna temàtica concreta– on s'han donat a conèixer les darreres recerques de tots els àmbits imaginables de l'antropologia, però també s'han projectat audiovisuals i s'han realitzats visites guiades i altres activitats paral·leles. El Museu Etnològic hi ha participat amb una taula rodona –sobre la qual us parlarem al blog divendres vinent– la presentació d'un llibre, i visites a les seus de Montjuïc i el carrer Montcada.

Com qualsevol congrés o fira, el més valuós per als assistents ha estat entrar en contacte amb altres persones amb qui comparteixen interessos, inquietuds i problemàtiques, i les quatre plantes de la facultat, així com els seus voltants, s'han omplert de converses informals al voltant de l'antropologia, el treball de camp, les teories, les pràctiques, i també, per què no, sobre les dificultats de dedicar-se professionalment a la recerca.

Els responsables de la AIBR han anunciat que, l'any vinent, el tercer congrés se celebrarà a Puerto Vallarta, a l'estat Mexicà de Jalisco, i que també tenen previst que la quarta edició sigui a Granada.

Per a l'Etnològic ha estat un plaer participar en aquest esdeveniment que ha dut a Barcelona antropòlegs de tota Amèrica Llatina i la Península Ibèrica, i que ens ha permès aproximar-nos a un dels sectors fonamentals per a un museu: les persones que produeixen coneixement amb les seves recerques.