Barcelona Cultura

La festa dels Cors Muts omple de desfilades el barri de la Barceloneta

Cors Muts

Ell barri mariner de Barcelona celebra aquests dies, dins del programa de les Festes de Primavera (fins al 17 de juny), una de les tradicions més populars i seguides: la festa dels Cors Muts. El dissabte, 3 i el dilluns, 5 de juny, veureu desfilar pels carrers i places les antigues corals del barri.

La festa, amb prop de 150 anys d'història, té lloc el dilluns de Pasqua (enguany, el dia 5 de juny) i el cap de setmana anterior. La protagonitzen les agrupacions corals, també dites "cors" del barri, que són, de fet, unes associacions de caràcter lúdic i recreatiu que tenen un to més aviat humorístic. Tot i que en siguin hereves, no són, per tant, ni cors de Clavé ni orfeons, ja que no es dediquen, com feien aquests, al perfeccionament de l'art del cant. D'aquí que se'ls conegui amb el nom de "cors muts".

Aquestes associacions, que en temps passats aplegaven especialment els homes del barri, organitzen aquests dies actes diversos però, molt especialment, uns cercaviles que recorren els carrers de la Barceloneta. En l'anomenada Desfilada de comiat, l'itinerari de cada cor l'obliga a passar pel davant dels locals de cadascuna de la resta de colles, portant uns objectes característics que poden anar des de grans destrals a culleres gegantines o estris relacionats amb oficis mariners. La desfilada d'enguany, serà el dissabte 3 de juny, arrencarà a les 8 del matí i es perllongarà fins a les 15 h aproximadament.

Serà un bon moment per conéixer una de les cares més divertides i festives de la Barceloneta, ja que l'ambient és de diversió i a més els membres dels cors desfilen amb la seva vestimenta característica, sovint relacionada amb un gremi, un motiu concret o, en els últims anys, de vegades inspirada en algun fet de l'actualitat. Quan acabi la desfilada, els integrants dels cors muts deixaran el barri i la ciutat, ja que organitzen un aplec i surten d'excursió durant un cap de setmana en el que no falten el bon menjar ni el beure.

Dilluns a la tarda (el dilluns dia 5, aquest any), els membres dels cors tornen al barri i és aleshores quan protagonitzen una segona desfilada, la Cercavila de tornada, encara més esperada que la primera, ja que els integrants dels cors guarneixen a les seves disfresses amb embotits i els regals més diversos que han portat del seu viatge. Els cors arriben cap a les 17 h i segueixen la seva desfilada pels carrers del barri, interpretant les seves coreografies al so de la música fins a les 24 h, quan cada cor tornarà als seus locals després d'haver passat sota una pluja de focs artificials.

La celebració actual, a ritme de samba, batucada i tota mena de músiques de carrer, és hereva de les cançons satíriques que es cantaven antigament i que permetien als habitants del barri expressar les crítiques que, sota un altre format, haurien estat reprimides. La celebració està relacionada amb els antics cors de treballadors nascuts al segle XIX, però també amb les trobades dels habitants de la Barceloneta amb els dels pobles d'interior o amb d'altres localitats del litoral barceloní, durant les quals cada comunitat intercanviava els seus productes, d'aquí que quan tornen a casa el dilluns, els cors vinguin carregats de carn i tots mena de productes i regals.

Tot i que és especialment lluïda a la Barceloneta, la festa dels Cors Muts s'ha celebrat també al Raval on l'estructura de la festa era similar, tot i que sovint els participants portaven objectes i vestimentes relacionades amb els oficis més comuns al barri, de caràcter obrer i menestral.