Barcelona Cultura

SOM Cultura Popular a la revista Canemàs

SOM Cultura Popular a la revista Canemàs
Portada del número 12 de la revista canemàs

Dimecres, dia 13, es presenta el darrer número de la revista de l'ENS de l'Associacionisme Cultural Català, un monogràfic dedicat a la mostra que es va celebrar el passat gener a Barcelona.

La mostra del patrimoni immaterial va tenir lloc al recinte de la Fabra i Coats de Sant Andreu del 21 al 24 de gener, i va ser una ocasió única per copsar la vitalitat del moviment associacionista dedicat a la cultura popular d'arrel catalana. Una desena d'espais de l'antic recinte fabril o dels voltants van acollir actuacions, tallers, projeccions, conferències i fins a 300 activitats diferents, arribant a aplegar 13.000 visitants i participants durant els quatre dies de l'esdeveniment.

L'Etnològic hi va contribuir exhibint totes les seves exposicions temàtiques itinerants, que es van poder visitar plegades per primer cop junt amb altres produïdes per altres entitats. D'aquest esdeveniment va deixar com a testimoni la publicació del catàleg Museu Nòmada, que ofereix informació sobre 40 exposicions que estan disponibles per dur arreu del territori.

A més d'un espai per a la difusió, el SOM va ser un punt de trobada, reflexió i debat, on el món associatiu va poder pensar-se a si mateix, compartint els problemes que tenen en comú i descobrint les solucions i iniciatives que han funcionat a diferents entitats. La impossibilitat física d'assistir a tots els actes, assemblees i conferències fa molt adient la iniciativa de la revista Canemàs de dedicar-hi una publicació monogràfica.

El sociòleg i periodista Guillem Carreras és l'encarregat d'elaborar una crònica que sintetitza amb rigor les idees expressades en cadascun dels debats i conferències, destacant les aportacions de cada participant en un format amè que ens transmet un estat de la qüestió ben actualitzat sobre les diferents temàtiques tractades.

La cultura popular i els mitjans de comunicació, el patrimoni immaterial i la seva documentació i inventari, els grups de recerca locals, la música i les danses festives, els jocs infantils, l'ateneisme, els canvis socials, polítics i econòmics i alguns temes més són els que es van debatre des de la perspectiva de la cultura popular, i als que ara podreu apropar-vos de la mà de la revista Canemàs.

La presentació d'aquesta nova publicació tindrà lloc el dimecres 13 de juliol a les 19h al Palau de la Virreina.