Barcelona Cultura

Diwali o l'any nou hindú

Diwali

El 19 d'octubre, comença un any nou. Com a mínim, per a l'hinduisme, que aquests dies celebra el Diwali o Festa de les Llums. No hi falten la música i les danses en una commemoració de la victòria del bé sobre el mal que se celebra arreu. Fins i tot a Barcelona.

La festa és una de les més populars a tota Àsia, ja que no només la celebren els hinduistes, sinó també els sijs, que reten homenatge als gurus espirituals d'aquesta religió, i els jainistes, que recorden la mort del seu fundador. El Diwali conté diverses celebracions en una de sola i, de fet, les commemoracions duren cinc dies, tot i que la més celebrada i coneguda sigui la que marca el canvi d'any per als hindús.

Què se celebra i per què es coneix la festa com el Festival de les Llums? La principal divinitat venerada aquests dies és Lakxmi, deessa de la bellesa i de la prosperitat que és l'esposa eterna del déu Visnú. Una imatge de la divinitat es col·loca a cada casa i se li resen determinats mantres. A ella està destinada la pooja o ofrena que es fa aquell dia i que pot consistir en fruita, flors o algun objecte daurat, per tal d'assegurar que la deessa accepti repartir els seus favors (prosperitat i riquesa) entre els qui l'adoren. Aquell dia, a les cases dels practicants de l'hinduisme es fa neteja a fons del domicili familiar, per tal que la deessa el consideri digne d'entrar-hi. Durant la festa es fan regals, s'estrena roba nova, es pinten les cases i, si hi ha una disputa pendent amb un veí o amic, es mira de solucionar-la.

Durant el Diwali també s'honora el déu Ganesa i, en algunes zones del país, la deessa Kali. La celebració commemora, a més del canvi d'any i la divinitat de Lakxmi, la mort d'un dimoni, i, per tant, el triomf del bé sobre el mal. El dimoni en qüestió és Narakasura, fill de la deessa de la Terra que, per haver-se fet amic d'un dimoni, es va convertir ell mateix en una entitat malèfica. Es diu que va segrestar 16.100 donzelles que maltractava i que, finalment, van ser alliberades pel déu Krishna. El Diwali també recorda el retorn a la ciutat d'Ayodhya del príncep Rama després d'haver vençut Ravaṇa, rei dels dimonis. Per tal que trobés el camí cap a casa, els habitants de la ciutat van omplir les muralles i els terrats de les seves cases amb llànties, origen del costum d'encendre làmpades a les cases durant la celebració.

Als domicilis on se celebra Diwali, doncs, és costum encendre llànties al vespre, però també llançar focs artificials i pirotècnia, de manera que la victòria de la llum contra la foscor sigui un símbol del triomf del bé sobre els forces del mal. A la Índia, fins i tot és costum deixar anar vaixells de paper amb llànties enceses en els cursos d'aigua i es considera que, com més lluny arribi el barco, més felicitat obtindrà durant l'any aquell qui el va dipositar a l'aigua.

Si la festa us ha despertat curiositat, recordeu que cada any la comunitat índia celebra la festa a Barcelona. Enguany, el diumenge, 22 d'octubre, hi ha festa al Casinet d'Hostafrancs (de 18 a 22 h; entrada lliure). No només es faran ofrenes a la deessa Lakxmi, sinó que hi haurà balls i danses de l'Índia a més de tallers i activitats per a la canalla. Que tingueu un feliç any!