Barcelona Cultura

La donzella virtuosa

La donzella virtuosa
La donzella virtuosa

Divendres vinent, al blog de l'Etnològic, us oferirem una conversa amb l'antropòloga Begonya Enguix, especialista en gènere, cos i sexualitats, sobre la pintura de la Donzella Virtuosa.

La Donzella Virtuosa és una de les peces estrella de l'exposició estable de Montjuïc, la nostra Mona Lisa. Es tracta d'una pintura anònima que va ser realitzada al voltant del 1600, i tot i que no se'n sap la procedència, és ben probable que es trobés en alguna institució educativa, i per tant religiosa.

A la Begonya li va cridar molt l'atenció quan la va veure visitant el museu, i ens ha demanat que li portem la imatge digitalitzada, per poder ampliar-la i observar-ne els detalls. Hem preparat un petit qüestionari, però de seguida la trobada es converteix en una conversa en què assenyala i interpreta cada gest, cada cartell i els objectes que els acompanyen.

Reflexiona sobre quines virtuts segueixen presents en l'arquetip femení actual, quins han canviat o fins i tot s'han invertit, i especula sobre com hauria estat la pintura que representés el cavaller virtuós.

Amb aquesta nova entrada del blog, veurem una mostra d'aquests tipus d'objectes que creiem que s'han d'ensenyar en un museu d'antropologia: aquells que no s'acaben en sí mateixos, aquells que ens duen al món dels conceptes i significats, per entendre millor com érem, i com encara som.