Barcelona Cultura

Thanksgiving: una tradició europea que va fer fortuna als EUA

Thanksgiving

El quart dijous de novembre (enguany va ser el dia 23novembre), els Estats Units d'Amèrica viuen una de les tradicions més pròpies i celebrades. És Thanksgiving o, com el coneixem aquí, el Dia d'Acció de Gràcies, una tradició instituïda pels primers pioners nord-americans que el mateix Abraham Lincoln va convertir en festa nacional el 1863.

La celebració, pròpia de cultures agràries, commemora de fet la primera collita que van recollir els colons (o Pilgrim Fathers, com se'ls coneix als EUA) de la primera colònia britànica en territori americà, New Plymouth, a l'actual territori de Massachusetts. Corria l'any 1621 i els colons del Mayflower, que havien arribat a New Plymouth l'any anterior, havien aconseguit un acord amb el cabdill indi local per tal de garantir la seguretat de l'assentament. Un cop aconseguida la primera collita, la comunitat va celebrar un apat de germanor. No era cap nou invent sinó que, de fet, el costum ja venia d'Europa. Allà, era tradició que la fi del cicle de la collita, se celebrés amb festivals i commemoracions comunitàries. A la Gran Bretanya, moltes esglésies organitzaven festes de la collita, tot i que no tinguessin el pes de les celebracions nord-americanes posteriors. I fins i tot hi ha estudiosos de les tradicions americanes que afirmen que les primeres festivitats d'Acció de Gràcies van ser anteriors a les de New Plymoutht i haurien tingut com a escenari els primers assentaments espanyols a l'actual territori dels EUA. Al Canadà, se celebra un Dia d'Acció de Gràcies el segon dilluns d'octubre. Originalment, la festa canadenca no commemorava les collites sinó l'èxit del viatge dels colonitzadors, tot i que progressivament el seu sentit es va anar modificant per celebrar la generositat de la natura.

Thanksgiving

Fos com fos, tant la colònia de New Plymouth com aquella primera celebració del Dia d'Acció de Gràcies al nou continent són tot un mite en la cultura dels EUA actual, en la qual la festa té una importància similar a la del Nadal. Les famílies es reuneixen al voltant de la taula i, en aquests sopars comuns, no manca el gall d'indi. Es recorda així la generositat de les tribus índies, i més concretament dels wampanoag, sense els queviures i els coneixements dels quals els primers colonitzadors no haurien pogut sobreviure.

Tot i la seva antiguitat, la festa no va tenir un caràcter oficial fins el 1863, quan el president Abraham Lincoln, en plena guerra civil nord-americana, la va declarar festa nacional. La festa, originalment, se celebrava el darrer dijous de novembre en comptes del quart, però la data va ser modificada el 1939 pel president Franklin D. Roosevelt. Els assessors de Roosevelt, que lluitava contra els efectes de la Depressió i mirava de treure el país de la crisi econòmica, van advertir-lo aquell any dels efectes que tindria sobre el comerç el fet que la festa se celebrés tan a prop de la campanya comercial del Nadal, privant els botiguers d'una bona oportunitat de negoci. D'aquí que Roosevelt decidís avançar la festa una setmana... i que els nord-americans més descontents amb la mesura acabessin batejant el dia amb el nom irònic de "Franksgiving".

Però, tot i les queixes, la festa es va mantindre el quart dijous de novembre. I ,de fet, avui, el dia després del dijous d'Acció de Gràcies es coneix com a Black Friday i marca, just abans de Nadal i amb grans descomptes, l'inici de la temporada més compulsivament consumista del calendari nord-americà. El costum s'ha estés fins a casa nostra, on aquest "Divendres negre" ha estat adoptat amb entusiasme pels comerciants.

El gall d'indi, com dèiem (igual que els pastissos de carbassa) és una tradició inseparable del Dia d'Acció de Gràcies. Fins i tot hi ha als EUA una Federació nacional del gall d'indi que, cada any, en regala un (o més d'un actualment) al president del país. És tradició indultar el gall d'indi presidencial. Hi ha qui diu que ja ho va fer el mateix president Lincoln, però Kennedy ho va anunciar de manera explícita el 1963, obrint així una tradició, la d'indultar el gall d'indi, que George Bush pare va oficialitzar l'any 1989.