Barcelona Cultura

Festes d'arreu: Duanwu Jie

Festa del Barco Drac a Haiwei, Ronggui, 2011.
Festa del Barco Drac a Haiwei, Ronggui, 2011. Foto: Caiguanhao

De la tradició a l'esport: la Festa del Barco Drac de la Xina

Els xinesos celebren el cinquè dia del cinquè mes del seu calendari (enguany, el 30 de maig) una de les principals festivitats de la seva cultura. És el Festival del Barco Drac (Duanwu Jie), una tradició xinesa que ha donat origen a una prova esportiva i que és força popular en diversos països d'Àsia.

Segurament el nom de Qu Yuan no us dirà gran cosa, però pot ser que als vostres veïns xinesos sí. I és que va ser un dels primers poetes coneguts en la història de la literatura xinesa, a més d'un conseller polític el patriotisme del qual encara es recorda avui dia. Va ser ell qui va donar origen, amb la seva mort, a una de les principals celebracions del calendari festiu xinès.

Va viure entre els segles III i IV abans de Crist, en el període que, en la història de la Xina, s'anomena dels Regnes Combatents, a causa de les constants guerres que hi havia entre uns estats que encara no s'havien unificat. Qu Yuan era poeta i assessor del Regne de Chu, el més extens, però no el més poderós, ja que el veí Regne de Qin representava una amenaça seriosa.

Qu Yuan va advertir repetidament el seu sobirà del perill que representava el regne veí, però la cort, sense cap interès en escoltar unes advertències incòmodes, va propiciar l'exili de Qu, que va haver de passar allunyat de la cort un llarg període, durant el qual va escriure bona part de la seva obra poètica.

Mentre era fora, però, les seves advertències al rei van prendre tot el sentit i el Regne de Chu va ser envaït pel poderós veí, el Regne de Qi. Desesperat pel futur del seu país i entristit per la derrota, Qu Yuan es va suïcidar llençant-se al riu Miluo, que passava (i encara passa) pel seu poble natal, a la província de Hunan.

Qu Yuan Chen Hongshou
Qu Yuan Chen Hongshou

Commoguts pel patriotisme d'aquell poeta tan estimat, els veïns de Qu Yuan es van llançar al riu amb les seves barques i, veient que no trobaven el cos de l'escriptor i per tal d'evitar que els peixos se'l mengessin, van començar a llançar a l'aigua tot de zongzi, uns pastissets d'arròs glutinós farcits de dolços, i vi de realgar, un licor medicinal. La finalitat era fer passar la gana als peixos i endormiscar-los per tal que respectessin el cos de Qu Yuan.

Tot i que infructuosa (diu la tradició que el cos no va ser trobat mai), la recerca del cos del poeta va donar origen a una tradició que es va començar a repetir cada any. Les barques van començar a prendre la forma de drac, una figura de bon auguri en la tradició xinesa, i la cerimònia va acabar convertida en una competició. El 1991, a Hunan, es va instituir la Copa Qu Yuan, en la qual competeixen vaixells en forma de drac, però la tradició ja feia temps que s'havia estés també a països com Singapur, el Vietnam, Corea, i fins i tot el Japó.

Festa del Barco Drac

Potser els xinesos actuals no tenen sempre una barca en forma de drac a l'abast per tal de commemorar com cal la tradició, però el dia en que se celebra el Duanwu Jie o Festival del Barco del Drac, no deixen de menjar els zongzi, els pastissets d'arròs el farcit del qual varia segons la zona.

A més, els xinesos celebren la festa prenent el licor medicinal típic d'aquesta data, perfumen l'aire amb herbes aromàtiques (amb segura, principalment) i regalen a la canalla bossetes amb herbes aromàtiques a l'interior que serveixen per foragitar els insectes i allunyar les malalties.

Amb més de 2.000 anys d'història, es considera que el Danwu Jie és, juntament amb la Festa de la Primavera (l'any nou xinès) i amb la Festa de la Lluna ( a la tardor), una de les tres cites tradicionals xineses més importants del calendari.