Barcelona Cultura

Hanukkà o la Festa de les llums

Hanukkà

Les comunitats jueves d’arreu del món celebren del 12 al 20 de desembre la festa de Hanukkà, també coneguda com la Festa de les llums. I és que la llum produïda per una làmpada té molt a veure amb aquesta celebració, igual que la història del poble jueu.

Aquests dies, són especialment intensos des del punt de vista de les celebracions tradicionals. Però no és només el Nadal ni són només les religions cristianes les que estan de festa. També els jueus tenen moments de la seva història per commemorar. Tot va començar quan Antíoc IV Epifanes, rei de Síria de la dinastia hel·lenística dels selèucides, va envair Judea i va provar d’eliminar el culte a Yahvé i bona part de les tradicions i costums religiosos dels jueus. Es va trobar, però, amb la ferma i constant oposició dels macabeus, moviment jueu d'alliberament que, tot i ser minoria respecte a les tropes sirianes, va iniciar una guerra de guerrilles que va començar cap al 167 abans de Crist i va acabar amb la recuperació de la independència i amb la purificació del Segon Temple de Jerusalem, que havia estat ocupat per ídols pagans, l'any 165 abans de Crist.

Explica la tradició jueva recollida pel Talmud (un dels textos fonamentals d'aquesta religió) que, en el moment de tornar a entrar al temple, els macabeus es van trobar el recinte sagrat profanat i la menorà apagada. La menorà o canelobre de set braços és un dels símbols més antics del poble jueu i representa l'arbust en flames que el mateix Moisès hauria vist al Mont Sinaí. En voler encendre-la novament, es van adonar que només hi havia oli per mantenir la flama viva durant un dia. Van trigar-ne vuit a aconseguir més oli però, tot i això, la flama va seguir cremant durant aquells vuit dies sense interrupció. El miracle que suposa que la làmpada no s'apagués malgrat la manca d'oli és el que es commemora durant el Hannukà, una paraula que, en hebreu antic, significa "dedicació".

La festa se celebra, principalment, encenent el llum d'oli, no de la menorà, sinó d'un altre canelobre especialment creat per a la festa que té nou braços i es coneix amb el nom de hanukkiyyà. El canelobre consta de vuit braços, tots situats a la mateixa alçada, i un novè que és el que es coneix com xamaix o espelma auxiliar, que serveix per mantenir viva la flama i donar foc als altres braços, que es van encenent en dies successius. Aquests vuit braços al·ludeixen a cadascun dels vuit dies durant els quals, malgrat no tenir oli suficient, la flama va seguir cremant al Segon Temple de Jerusalem. D'altres explicacions, però, es refereixen a la història d'una dona jueva anomenada Hannah i els seus set fills, que haurien estat torturats i assassinats pels selèucides, segons la tradició, per haver-se negat a menjar porc, un aliment prohibit pel judaisme.

En tot cas, la festa coincideix amb el solstici d'hivern i marca, per tant, el moment en què el sol està més allunyat de la Terra i el nostre planeta comença a acostar-s'hi novament, de manera que els dies comencen a fer-se cada cop més llargs. Les llums simbolitzarien, doncs, l'inici del final de l'hivern. Tot i això, la festa, on s'utilitza oli d'oliva ritualment pur per mantenir encesa la flama, coincideix també amb el moment en què s'han recollit les olives i es premsen per tal d'obtenir l'oli, de manera que està igualment relacionat amb la vida agrària.

Com se celebra Hanukkà? La tradició diu que al vespre de l'inici de Hanukkà s'encén un primer llum, al dia següent se n'encenen dos i així fins a encendre completament la hanukkiyyà. Els llums de Hanukkà no es poden fer servir per il·luminar, sinó que tenen la finalitat de recordar els altres el miracle de l'oli. Per tant, les làmpades es col·loquen habitualment prop de les finestres i accessos, de manera que els puguin veure els qui passin pel carrer. Durant aquests dies, els nens i nenes jueus acostumen a jugar al dreidel, una mena de ballaruga amb quatre cares, cadascuna de les quals mostra una lletra hebrea. S'aposten dolços, caramels o monedes de xocolata i el guanyador es pot menjar les que ha guanyat als seus oponents. Durant el Hanukkà, a més, es mengen aliments fregits en oli (tan protagonista de la festa com la mateixa llum) entre els quals latkes (una pasta fregida feta de patata) i unes pastes farcides amb gelatina conegudes com sufganiyot.

Hanukkà