Barcelona Cultura

De l'imaginat al tangible

De l'imaginat al tangible

Els museus tenen com a objectiu divulgar el coneixement i, en el cas de l'Etnològic, centrar-se en les reflexions al voltant de la societat. Això es du a terme a través de les exposicions i activitats, on es mostren patrimonis materials i immaterials. Però l'antropologia, i també les ciències socials i les humanitats, realitzen exercicis de pensament més complexos, difícils d'explicar només a través dels objectes. Si un dels principis del museu, especialment de la seva nova museografia, és anar de l'objecte al significat, el cicle De l'imaginat al tangible proposa l'exercici contrari: presentar idees abstractes que ens ajudin a reflexionar sobre la realitat on vivim, immediata, concreta i material.

Realitzar aquests exercicis permetrà que preguntes que sovint es queden en l'àmbit acadèmic arribin a un públic interessat en aquests temes que l'afecten directament. També serà una ocasió per la interacció de diferents disciplines científiques, però també artístiques, que comparteixen un interès per les temàtiques socials.

En el cicle, que constarà de cinc sessions repartides entre el mes de setembre i el gener del 2017, es combinaran diferents formats, com una taula rodona, la projecció d'audiovisuals o una presentació performàtica a mig camí del teatre, però també conferències impartides per especialistes.

Lloc:
Museu de Cultures del Món
Carrer Montcada, 12

Horari:
de 19:00 a 20:30 hores

Informació i reserves:
Cal reserva prèvia a:
Tel: 932 562 300
reservesmeb@bcn.cat

La primera sessió, el 6 de setembre, comptarà amb la presència del prestigiós antropòleg britànic Tim Ingold, que debatrà amb Pep Fornés, director de l'Etnològic, i Alberto López Bargados, comissari de l'exposició Ikunde, al voltant del passat colonial i incòmode que arrosseguen molts museus, especialment els d'etnologia.

El 4 d'octubre, Toni Serra, codirector de l'OVNI, ens presentarà diferents peces de les més de 2000 que aquest arxiu audiovisual ha reunit al llarg de 21 anys, oferint-nos una visió incòmode del segle on vivim, però també els somnis i desitjos d'unes societats que no es veuen reflectides en l'imaginari dels mitjans corporatius.

El mes de novembre, el dia 8, la professora de geografia Lola Sánchez Aguilera ens introduirà una qüestió que marcarà la humanitat al llarg d'aquest segle: la desacceleració global del creixement de la població, una de les grans preocupacions del segle XX. És fiable aquesta predicció? És un escenari desitjable? Quins factors hi juguen en contra?

Raquel Tomàs ens oferirà al desembre el resultat d'una recerca artística que du a terme a Catalunya i a Mèxic des de fa gairebé cinc anys, que presenta a través d'un joc teatral i que ens permet dur a la contemporaneïtat l'univers dels exvots, per reflexionar sobre les necessitats i els desitjos humans i les esperances que es satisfacin, encara que sigui a través de poders sobrenaturals.

I per acabar, al gener del 2017, el professor Manuel Delgado presentarà en clau política i actual una qüestió clàssica tant de l'antropologia com de la filosofia: són les idees les que condicionen la realitat material o a l'inrevés? En una defensa del materialisme, explicarà per què els valors per sí mateixos no poden transformar la societat.

A partir del setembre, un dijous al mes, tindrem l'oportunitat d'aprofundir i reflexionar sobre temàtiques complexes que ens serveixen per a pensar sobre la nostra vida i la societat on vivim.

Veure el programa
Del imaginat al tangible