Barcelona Cultura

El Museu de Cultures del Món acull la 'I Jornada de l'escriptor africà'

Jornades Àfrica

Voleu descobrir la riquesa de les lletres africanes? Dimarts, 7 de novembre, el Museu de Cultures del Món acull per primera vegada una trobada dedicada a la literatura del continent negre: la 1a Jornada de l'escriptor africà, on un seguit d'autors i experts en el tema debatran sobre la producció literària a l'Àfrica.

És una trobada organitzada pel mateix Museu Etnològic de Barcelona-Museu de Cultures del Món, l'associació africana i catalana de cooperació Africat, que busca la reconciliació entre Europa i Àfrica a partir de la cultura, i el Projecte R+D HAR2015-63626-P (MINECO/FEDER, UE), dedicat a estudiar les empremtes de la presència espanyola a l'Àfrica.

La Jornada arrencarà amb una benvinguda de Yolanda Aixelà, representant de la Institució Milà i Fontanals del Centre Superior d'Investigacions Científiques i de Mar Garcia, per la Universitat Autònoma (UAB) i Africat. Després, serà el moment d'escriptors com ara Juan Tomás Ávila Laurel, que parlarà sobre la literatura a Guinea Equatorial, i d'autors com Inongo-vi-Makomè, nascut al Camerún i format a Guinea Equatorial però resident a Barcelona. Ell parlarà sobre literatura des de l'exili, mentre que la guineana Remei Sipi, analitzarà la seva experiència personal com a escriptora i editora.

També intervindrà en la Jornada l'historiador i director del Centre d'Estudis Panafricans Antumi Toasijé, que dibuixarà un recorregut per la literatura africana i la dels descendents d'africans a la Península Ibèrica, mentre que Bernardita Maldonado, de la UAB, es referirà a les creacions literàries d'autors descendents d'africans a l'Equador.

La situació de les dones guineoequatorianes mereixerà l'atenció de Yolanda Aixelà, de la Institució Milà i Fontanals del Centre Superior d'Investigacions Científiques, mentre que Mar Garcia (UAB i Africat) parlarà sobre la literatura africana, vista a partir del pensament del pensador francès nascut a Algèria Jacques Rancière.

La Jornada, esquitxada de debats entre els assistents, es clourà amb música i, més concretament amb les creacions d'un músic guineà instal·lat ja fa molts anys a Barcelona: l'intèrpret, compositor i poeta Mû Mbana.

I Jornada de l'escriptor africà
Museu de Cultures del Món
(Montcada, 12-14)
Dimarts, 7 de novembre, a partir de les 9 h

Més informació:

Facebook de l'esdeveniment:
https://www.facebook.com/events/1668236613217975/

Africat
http://www.africat-assoc.org

Institució Milà i Fontanals del CSIC
http://www.imf.csic.es/index.php/actualidad/actividades/actividades-2017/731-i-jornada-de-l-escriptor-africa