Barcelona Cultura

Mostrant el patrimoni cultural: festes populars d'arreu

Ens voleu seguir cada setmana i conèixer una festa, celebració o commemoració? Ens acostarem a poc a poc a diferents realitats de la nostra societat, plural i diversa, i descobrirem les aportacions que tenim d'arreu del món.

La nostra vida en societat està marcada per repeticions quotidianes, rutines que configuren el nostre dia a dia a través del treball, les relacions familiars o l'ús de l'espai públic. Però tota aquesta quotidianitat es veu contrastada per dates assenyalades on es celebra quelcom especial i que ens explica moltes coses sobre com és la nostra societat.

Festivitats reconegudes i reflectides en el calendari oficial, celebracions que identifiquen alguna comunitat o col·lectiu dels que integren la nostra ciutat, dates que ens serveixen per recordar alguna efemèride i convertir un fet històric en memòria col·lectiva.

Podrem reconèixer rituals que assenyalen i destaquen alguns trets propis de la nostra vida ordinària, o que els subverteixen, creant una mena de mon a l'inrevés.

Recordarem festes d'origen religiós, que potser sorgeixen amb un sentit cristià que ja no recordem, o que s'endinsen en creences tan remotes que a dures penes en reconeixem el significat.

Coneixerem festes cíviques i polítiques, en què la societat, o una part d'ella, vol reivindicar-se, celebrant com és o reclamant com voldria ser.

Descobrirem com pot esdevenir-se una tradició, tot i ser una invenció recent, o com els diferents protagonistes la transformen any rere any, ajustant el fet antic a una realitat canviant.

Cercarem els significats, ocults o evidents, explicarem el perquè de les dates escollides, reconeixerem les persones que les fan possibles i contribuirem a la divulgació d'una part imprescindible del nostre patrimoni cultural.

Cada dijous, al nostre web i a les xarxes socials, no us perdeu les festes populars!