Barcelona Cultura

Novembre, el mes de Sant Martí

Novembre, el mes de Sant Martí

No és de les festes de més anomenada, llevat dels llocs on fan la Festa Major d’hivern, encara que el sant patrocini dos fenòmens meteorològics tan coneguts i diversos com l’arc de Sant Martí, i l’estiuet de Sant Martí, el qual, i no per casualitat, té lloc en aquestes dates, entre Tots Sants i la Puríssima, en un mes de novembre força pelat de festes grosses.

L’estiuet de Sant Martí, porta un bri de calor a uns dies hivernals, en record, diu la llegenda, del fet que el sant va partir la capa per donar-la a un rodamón, un sense sostre de l’època (com dirien els besavis, “sempre han tingut bec les oques”, i per cert que sembla mentida que en uns temps tan animalistes com els actuals, una frase tan bonica s’hagi perdut). També va compartir la meitat dels seus queviures, i en fer l’obra de caritat, el cel es va obrir i va aparèixer l’arc iris que va rescabalar del fred al pobre pidolaire.

Una trentena de viles catalanes tenen a Sant Martí com a patró. Si coneixeu algú que se’n diu, és molt possible que sigui per haver nascut en una d’elles. Si és Martina no tant, perquè actualment és dels noms més freqüents al país. El culte i llegenda de Sant Martí s’originà a Occitània i va passar a Catalunya, i es va considerar al sant com a patró de la cavalleria. El nom del sant prové de Martinus que, alhora, prové del déu de la guerra Mart. Soldat de l’exèrcit de l’imperi romà, a principis del segle IV, fill de soldat, s’instal·là a la ciutat de Pavia i, més tard en retirar-se de la vida militar, fou proclamat bisbe de la ciutat francesa de Tours, essent conegut també com a Sant Martí de Tours.

Als Estats Units, l’estiuet de Sant Martí és conegut com a “Indian Summer” (l’estiu indi). Els més vells recordaran la cançó d’idèntic títol, una creació del jazzman Charlie Barnet, que va ser, durant anys i panys, la sintonia del consultori sentimental de la radiofònica senyora Francis.