Barcelona Cultura

Presents incòmodes

Presents incòmodes

La segona sessió del cicle De l'imaginat al tangible, el 4 d'octubre, presentarà una visió crítica de la nostra societat a través d'una selecció d'audiovisuals procedents de l'arxiu OVNI.

Totes les societats construeixen relats per explicar-se a si mateixa. Aquests discursos determinen la nostra manera de veure el món i oculten altres perspectives possibles. El paper de l'antropologia és sovint desemmascarar aquests relats contrastant-los amb la realitat observada per una persona aliena, l'etnògraf, i descobrir com es relacionen la manera com ens expliquem i la nostra forma d'actuar individualment i en societat. Aquests decalatges són també presents en una societat globalitzada i amb una forta presència dels mitjans de masses, que tenen l'efecte d'uniformitzar el pensament de poblacions cada cop més extenses.

L'anàlisi d'aquests materials –escrits, audiovisuals o en xarxa– poden ser l'objecte d'estudi de l'antropologia i altres ciències socials, realitzant un exercici de deconstrucció que desvetlli la capacitat dels mitjans de comunicació de construir realitats socials.

Aquesta és la tasca que, des de 1994, realitza l'Observatori de Vídeo No Identificat (OVNI), que ha recopilat un arxiu de diferents peces audiovisuals on s'hi barregen el vídeo-art, el documental i també l'arqueologia dels mass media. Aquest darrer mètode és l'especialitat del seu co-director i fundador, Toni Serra, i consisteix a escollir retalls de diferents materials audiovisuals realitzats i emesos pels mitjans de comunicació, produint un efecte revelador sobre quins són els missatges als qual estem exposats contínuament i que van configurant la nostra forma de pensar sobre el nostre entorn.

El mateix Toni Serra serà l'encarregat de presentar una selecció de materials que suposen un particular registre dels somnis, dels desitjos i dels malsons de la nostra època. Les temàtiques són tan diverses com les tractades en cadascuna de les mostres que, amb una periodicitat irregular, han anat presentant al llarg dels anys: les fronteres, les migracions, la colonialitat, la memòria, el poder, el conflicte o les resistències.

L'arxiu OVNI i els diferents projectes paral·lels que agrupa són una mostra de com poden interactuar l'observació de les realitats socials amb una actitud artística, on hi ha sempre un component estètic i de creació, encara que sigui a través de retalls, i també un caràcter intencional i crític, que vol incidir en la societat mostrant-li els seus propis monstres.

La sessió presents incòmodes tindrà lloc dimarts vinent 4 d'octubre a les 19 hores a la sala d'actes del Museu de Cultures del Món, al carrer Montcada.