Barcelona Cultura

Programa Educatiu per al Curs 2017-2018 - Museu de Cultures del Món

Al Museu de Cultures del Món, seguireu gaudint enguany d’un seguit de visites guiades i d’uns tallers complementaris en els quals podreu estudiar amb deteniment tot d’objectes creats per cultures africanes, asiàtiques, americanes o d’Oceania. A més, us hem preparat tallers d’experimentació que se centren en el treball realitzat en la nostra aula didàctica.

No oblideu que, al Museu de Cultures del Món, podreu participar en visites guiades a l’exposició Sidi Ifni, dedicada a explorar el fenomen del colonialisme espanyol a l’Àfrica.

Consulteu també el web d’Apropa Cultura si voleu conèixer les activitats que s’organitzen al centre i que s’adrecen als col·lectius amb diversitat funcional o en risc d’exclusió.

Recordeu, finalment, que el primer i segon diumenge de cada mes, s’han programat visites comentades per a públic individual amb continguts diversos, per àmbits geogràfics i per temàtica.

Espai:

Museu de Cultures del Món
Montcada, 12.
08003 Barcelona
Ribera
Telèfon: 93 256 23 00
www.bcn.cat/museuculturesmon


MUSEU DE CULTURES DEL MÓN: per nivells educatius

Educació Infantil Primària Secundària Batxillerat i adults

Cicle

Activitat

Tipus

Àmbit

Durada

I

CI

CM

CS

S

B

A

L'artista creador de mons

Visita

Oceania

60 min

X

Un viatge pel món: descobrim Oceania

Visita

Oceania

90 min

X

X

X

X

Els colors de la terra

Taller complementari

Oceania

60 min

X

Els colors i els somnis de la Terra

Taller complementari

Oceania

90 min

X

X

X

Un viatge pel món: descobrim Àfrica

Visita

Àfrica

90 min

X

X

X

Una màscara per a cada ocasió

Taller complementari

Àfrica

90 min

X

X

Un viatge pel món: descobrim ÀsiaVisita Àsia90 min

X

X

X

X

Teatre wayang kulit de titellesTaller complementariÀsia90 min

X

X

X

Un viatge pel món: descobrim AmèricaVisitaAmèrica90 min

X

X

X

Cara a cara: déus i homesTaller complementariAmèrica90 min

X

X

Avantpassats i déusVisita Transversal90 min

X

X

La casa dels esperitsTaller complementariTransversal90 min

X

X

Jocs d'arreuTaller experimentacióTransversal90 min

X

X

Fent camí per la vida: rituals de pasVisitaTransversal90 min

X

'Body Arts': un mapa de la vidaTaller complementariTransversal90 min

X

Mons fantàstics i mons reals?VisitaTransversal90 min

X

X

Un cop d'ull al mónTaller experimentacióTransversal90 min

X

X

Sidi IfniVisitaExposició temporal60 min

X

X

PER ÀMBITS:

ACTIVITATS RELACIONADES AMB OCEANIA

^ L’artista creador de mons

Qui són, com viuen i quines tradicions ancestrals mantenen els homes i dones que habiten Oceania? Us ho expliquem a partir dels objectes que produïen. Veniu-los veure: hi ha canoes amb formes d’animals com ara caps de cocodril, màscares i escuts de comunitats de l’illa de Nova Guinea, les pintures sobre escorces amb peixos i cangurs dels aborígens australians... Fixeu-vos en els materials amb què estan fets aquests objectes i mireu el resultat de fer servir pigments elaborats amb terres de colors. Us proposem que visiteu les cases on vivien els antics habitants d'Oceania i com les decoraven, per aprendre com era la seva societat i els entorns naturals que els envoltaven.

Visita dinamitzada

Durada: 60 minuts
Nivell: Educació infantil

^ Un viatge pel món: descobrim Oceania

Una pila d'illes diverses formen Oceania, un continent que es caracteritza per un clima càlid i per la presència del mar. Tot i aquestes constants, s'hi han desenvolupat cultures molt diverses. Aquesta visita comentada us permetrà recórrer-les i conèixer des dels llocs més propers a l'Àsia, com l'illa de Taiwan, a territoris i societats com els de la Terra d’Arnhem al nord d’Austràlia, l’illa de Nova Guinea i fins i tot indrets tan remots com Hawaii o l'illa de Pasqua.

Visita comentada

Durada: 90 minuts
Nivell: Primària i ESO

^ Els colors de la Terra

Les pintures sobre escorça pròpies dels aborígens australians són el centre d'aquest taller, on us podreu fixar en les imatges d’animals i humans que representen i com estan fetes. Després, serà el vostre torn. Amb tècniques i materials semblants, podreu fer dibuixos senzills però molt expressius, utilitzant els colors que feien servir aquells artistes i les eines elementals (com els dits) que tenien al seu abast per pintar. Vist amb els vostres propis ulls, l'art aborigen us explicarà els seus secrets i els seus significats.

Taller complementari a la visita comentada L’artista creador de mons

Durada: 60 minuts
Nivell: Educació infantil
Preus/grup= Visita: 60 € / Visita + taller: 80 €

^ Els colors i els somnis de la Terra

Heu vist les pintures sobre escorça de la Terra d'Arnhem, al nord d’Austràlia que hi ha al museu? Doncs són el punt de partida d'aquest taller, en el qual descobrireu el “Temps del Somni”, el món màgic dels aborígens australians que inspira aquestes pintures fetes sobre escorça d'eucaliptus. Mireu-vos-les i compareu-les amb els éssers reals que representen –des de cangurs, serps i peixos, a persones– abans de fer les vostres pròpies pintures, imitant les tècniques i els materials dels pobladors originaris d'aquesta gran illa.

Taller complementari a la visita comentada Un viatge pel món

Durada: 90 minuts
Nivell: Primària
Preus/grup= Visita: 65 € / Visita + taller: 80 €


ACTIVITATS RELACIONADES AMB ÀFRICA

^ Un viatge pel món: descobrim Àfrica

Climes, paisatges i cultures diverses conformen el continent africà, com podreu veure examinant els objectes procedents d'aquesta zona del món que estan dipositats al museu. Ells us mostraran com els homes i les dones ens adaptem als entorns més diversos i com animals i persones es poden representar de formes diferents. Veniu i us parlarem sobre les diverses maneres de comunicar-se, de pensar en el més enllà o d'organitzar-se de societats africanes com la dels fang o la del regne de Benín. També coneixereu l’estatuària pròpia de l’Àfrica occidental i central i sabreu quin sentit tenen els rituals relacionats amb les màscares.

Visita comentada

Durada: 90 minuts
Nivell: cicle mitjà i superior de Primària i ESO

^ Una màscara per a cada ocasió

Un taller centrat en la sala dedicada a les màscares africanes, uns objectes de procedències i materials diversos, que s'utilitzen en diferents moments i per motius variats. Us parlarem sobre els balls i les músiques que formen part d'un seguit de rituals que de vegades estan destinats a curar, d'altres a protegir, o també a instruir, espantar, commemorar o entretenir. A partir d'aquesta descoberta, cada alumne farà la seva pròpia màscara, acolorint i retallant, a partir de diversos models inspirats en les peces del museu.

Taller complementari a la visita comentada Un viatge pel món: descobrim Àfrica

Durada: 90 minuts
Nivell: cicle mitjà i superior de Primària
Preus/grup= Visita: 65 € / Visita + taller: 80 €


ACTIVITATS RELACIONADES AMB ÀSIA

^ Un viatge pel món: descobrim Àsia

Molts dels objectes que formen part de les col·leccions del museu vénen d'Àsia. Observeu-los i aprendreu força sobre els diferents pobles que els han produït i sobre les seves creences. Aquests objectes sovint representen esperits i déus que són el centre de religions molt antigues. Voleu un exemple? Doncs en aquesta visita us ensenyaran objectes dels indígenes de Filipines, titelles d’Indonèsia o escultures vinculades a religions com l’hinduisme i el budisme que procedeixen de països com l’Índia, el Tibet, Tailàndia, Birmània, el Japó o Corea.

Visita comentada

Durada: 90 minuts
Nivell: cicle mitjà i superior de Primària i ESO. També Apropa Cultura

^ Teatre wayang kulit de titelles: llum i ombres

A Java (Indonèsia) tenen una tradició molt especial de teatre de titelles. En aquest taller, d'entrada, us faran pensar en les moltes maneres com s'expliquen històries en el nostre món: contes, novel·les, teatre, pel·lícules... Després, us proposaran que en descobriu una de diferent: la manera típica d'Indonèsia per explicar una llegenda de la religió hindú: el Ramayana. El wayang kulit és un tipus de titelles d'ombres que es projecten sobre una pantalla per representar aquest mite mil·lenari. En aquest taller us conviden a fabricar els vostres propis titelles, retallant-los, pintant-los i fixant-ne les articulacions. Construïu-los i feu-los servir... per explicar les vostres històries!

Taller complementari a la visita comentada Un viatge pel món: descobrim Àsia

Durada: 90 minuts
Nivell: cicle mitjà i superior de Primària. També Apropa Cultura
Preus/grup: Visita: 65 € / Visita + taller: 80 €


ACTIVITATS RELACIONES AMB AMÈRICA

^ Un viatge pel món: descobrim Amèrica

Abans que hi arribessin els conqueridors europeus, a Amèrica ja hi vivien cultures molt antigues amb societats complexes i sistemes de creences molt diversos. Mireu-vos les peces arqueològiques procedents de l'Amèrica Central i de la regió andina que hi ha exposades al museu i descobrireu qui eren i com vivien aquests pobles, i també com representaven la natura i a ells mateixos fent servir les tècniques artístiques més diverses. Dels rituals del joc de pilota a les ceràmiques dels Maies i els vasos dels Nasca i dels Mochica.

Visita comentada

Durada: 90 minuts
Nivell: cicle mitjà i superior de Primària i ESO

^ Cara a cara: déus i homes

El descobriment a Mèxic, a mitjan segle XX, de la tomba de Pakal va permetre conèixer molts detalls sobre la cultura Maia. Mireu-vos les màscares que s'hi van trobar i segur que us pregunteu qui va fer aquests objectes, com es van trobar i què signifiquen. A partir d'aquests coneixements, podreu realitzar les vostres pròpies màscares, pintar-les i retallar-les, prenent com a referència els models de màscares precolombines que el museu posarà a la vostra disposició.

Taller complementari a la visita comentada Un viatge pel món: descobrim Amèrica

Durada: 90 minuts
Nivell: Cicle mitjà i Cicle Superior
Preus/grup: Visita: 65 € / Visita + taller: 80 €


ACTIVITATS DE CARÀCTER TRANSVERSAL

^ Avantpassats i déus: un món més enllà de la realitat

Àsia, Àfrica, Amèrica i Oceania. Us podreu submergir en els cultures d'aquests quatre continents només visitant les sales del museu. Durant la visita, aprendreu que l'ésser humà, tot i compartir unes característiques comunes arreu del món, ha creat objectes, cultures, creences i rituals d'una gran diversitat. La necessitat d'entendre la natura i poder-hi intervenir ha originat mites i ha impulsat la fabricació d'uns objectes que ens expliquen la seva visió del món real, però també com veien altres mons, aquells on viuen els esperits, els avantpassats o els déus.

Visita comentada

Durada: 90 minuts
Nivell: cicle mitjà i superior de Primària

^ Cuidem dels nostres ancestres: la casa dels esperits

En aquest taller, coneixereu rituals diversos, passats i actuals, que rendeixen culte als ancestres. Ho fareu construint la vostra pròpia casa dels esperits, uns objectes originalment pensants per recordar els avantpassats. Utilitzeu els models en paper que us facilitaran al museu per tal de pintar-les, retallar-les i muntar-les. Mentre ho feu, aprendreu que, arreu del món, hi ha creences que consideren que els diferents elements de la natura estan dotats d'esperits amb els quals ens podem comunicar. I també veurem com, en moltes cultures, es considera que els avantpassats, després de la mort, segueixen presents en la vida quotidiana dels vius i els poden ajudar de maneres diferents.

Taller complementari a la visita comentada Avantpassats i déus: un món més enllà de la realitat

Durada: 90 minuts
Nivell: Cicle mitjà i Cicle Superior
Preus/grup: Visita 65 € / Visita + taller: 80 €

^ Fent camí per la vida: rituals de pas

La vida dels homes i les dones està feta d'etapes diverses: del naixement i la infantesa a l'adolescència, la maduresa, la vellesa o la mort... Moltes cultures intenten donar un significat a aquestes etapes que tots travessem mitjançant rituals de tota mena. Possiblement vosaltres mateixos, tot i que no us hi heu parat a pensar, també us heu sotmès en algun moment de la vostra existència a algun d'aquests rituals de pas. Mitjançant els objectes del museu, descobrireu tot de rituals amb els quals les cultures representades celebren, per exemple, el pas de la infantesa a l'edat adulta.

Visita comentada

Durada: 90 minuts
Nivell: ESO

^ ‘Body arts’: un mapa de la vida

Tatuatges o pírcings... Són pràctiques que identifiquem amb el món modern però, potser són molt més antigues del que no ens pensem. En aquest taller us fixareu en un seguit de pràctiques corporals com aquestes i, mentre us mireu imatges de diferents cultures que modifiquen el cos dibuixant sobre la pell o realitzant perforacions, descobrireu quin són els significats d'aquestes pràctiques. Entendreu, així, que el propi cos pot ser el suport d'expressions artístiques i rituals de gran importància.

Taller complementari a la visita comentada Fent camí per la vida: rituals de pas

Durada: 90 minuts
Nivell: ESO
Preus/grup: Visita: 65 € / Visita + taller: 80 €

^ Jocs d'arreu del món

A partir del joc de pilota de l'Amèrica precolombina que forma part de les col•leccions del museu, us podreu endinsar en el joc i la seva significació en les diverses cultures del món. Així, tindreu l’oportunitat de descobrir diferents jocs tradicionals d’Àfrica, Àsia i d'altres llocs del món i veure com s'assemblen, de vegades a jocs més propers. A càrrec de Jocs al Segon.

Taller d’experimentació

Durada: 90 minuts
Nivell: cicle superior de Primària i ESO
Preu/grup: 80 €

^ NOU! Mons fantàstics i mons reals?

Real o irreal? Les diferents societats, cultures i religions del món defineixen aquests conceptes de maneres diverses. La visita fa un recorregut per les sales d’Àfrica, Austràlia i Polinèsia per veure alguns exemples de creences on els objectes són protagonistes. I sovint trobarem paral•lelismes amb algunes creences en la nostra societat contemporània, amb el cinema fantàstic o fins i tot amb les xarxes socials. En aquesta visita us parlaran sobre el concepte de "creença", és a dir, aquelles coses que no poden demostrar però que el qui hi té fe considera com a certes. És un diàleg entre el món imaginat i el tangible que té molt a veure amb la necessitat dels humans de prendre decisions i de conviure amb la incertesa. Veniu i, a més de conèixer una mica millor els altres, també aprendreu algunes coses sobre vosaltres mateixos.

Visita comentada
Activitat de nova creació

Durada: 90 minuts
Nivell: 3r i 4r ESO, Batxillerat, universitaris i adults
Preu/grup: 65 €

^ Un cop d’ull al món

A la terra hi viuen més de set mil milions de persones distribuïdes per tot de països i continents, amb trets físics, llengües, creences, costums i manifestacions artístiques diferents. Tots formem part d'una diversitat cultural que cal valorar. Basant-nos en els viatges dels expedicionaris catalans i les peces més representatives del museu, aquesta visita us proposa un recorregut per quatre àmbits: Àfrica, Oceania, Àsia i Amèrica, parant atenció als diferents aspectes artístics, religiosos i antropològics que caracteritzen cadascuna d'aquestes zones del món.

Visita comentada

Durada: 90 minuts
Nivell: Batxillerat, universitaris i adults. També Apropa Cultura
Preu/grup: 65 €

EXPOSICIÓ TEMPORAL

^ NOU! Sidi Ifni

A diferència d’altres colònies hispanes a l’Àfrica, com ara Guinea Equatorial, Ifni al sud-oest del Marroc va ser un territori administrat des d’una perspectiva militar, en un període que va des del 1934 fins el 1958, quan acaba abruptament amb l’anomenada “Guerra d’Ifni i Sàhara”. L’exposició s’endinsa, a través de fotografies, objectes i vídeos, en les memòries personals dels protagonistes catalans que van anar allà a fer la mili, on es parla també d’aquesta guerra oblidada de Franco i de la descolonització.

Visita comentada
Activitat de nova creació

Durada: 60 minuts
Nivell: ESO, batxillerat, universitaris i adults.
Preu/grup: 60 €