Barcelona Cultura

Festes d'arreu: Qi Xi, la nit dels sets i dels enamorats xinesos

Qu Xi pintura

Descobrim l'equivalent asiàtic del nostre Sant Valentí, celebrat la nit del setè dia del setè mes del calendari xinès, que rememora una llegenda mil·lenària amb connotacions astronòmiques.

Per quin motiu es va escollir Sant Valentí, un obscur màrtir romà, com a patró dels enamorats? Existeixen diferents teories, des de les que es remunten a rituals pagans o l’observació dels cicles d'aparellament d'alguns ocells, fins a les que cerquen anècdotes en la vida del sant que justificarien aquesta relació. En realitat és absolutament prescindible conèixer el seu origen per poder celebrar actualment aquesta data, deslliurada de qualsevol connotació religiosa i amb una evident empremta comercial.

Una cosa semblant passa a les ciutats xineses i a les comunitats migrades arreu del món: les parelles celebren la nit dels sets –enguany el 9 d'agost– sortint a sopar plegats i regalant-se flors i bombons, exactament igual que en el Valentí occidental –que també es celebra a la Xina, cada cop més– però sempre al vespre. El seu origen, en canvi, és ben conegut, existeixen rituals tradicionals, que ja només s'observen en àrees rurals, i la data escollida té una significació ben precisa.

La llegenda que dona lloc a la nit dels sets està documentada des de la dinastia Han i té més de 2000 anys. Explica que una filla de la deessa del cel va escapar a la terra perquè s'avorria, i allà va conèixer un humil vaquer, es van enamorar i van tenir dos fills. Quan la deessa se'n va assabentar va dur la seva filla de tornada al cel, però el vaquer va aconseguir reunir-se amb la seva estimada disfressat amb la pell d'un bou. En descobrir l'engany, la mare va separar els dos amants amb un riu. Un cop l'any, les garses, compadides per la maledicció dels dos amants, construeixen un pont amb els seus cossos perquè tots dos es puguin reunir.

Aquesta figura amb la qual acaba la història, la dels dos joves separats per un riu, i un esbart de garses construint un pont entre els dos, es pot observar al cel durant la meitat de l'any, però especialment durant les nits de la canícula, a l'agost. El riu és la via làctia, i els dos amants les estrelles de Vega i Altaïr, dues de les més visibles a l'hemisferi nord. Les garses són representades per la constel·lació que a occident s'identifica amb un altre ocell: el cigne, que està situada enmig del riu format per la nostra galàxia. El triangle que formen Deneb, l'estrella més brillant de la constel·lació del signe, Vega i Altaïr és conegut en astronomia com el triangle d'estiu, i és molt fàcil de reconèixer en el cel.

Els rituals tradicionals relacionats amb aquesta nit fan èmfasi en les tasques que s'atribueixen a les dones casades, especialment les relacionades amb cosir, ja que la protagonista era una filadora, i estan molt centrats en les joves que cerquen parella i els noucasats. De tot plegat, en ambients urbans, l'únic vestigi que en queda és el de mirar el cel cercant les estrelles que s'identifiquen amb els dos amants.