Barcelona Cultura

Bandolers, atracaments dolços i cultura tradicional per celebrar Sant Josep Oriol

El barri del Pi té el seu propi sant, i celebra cada any la seva festa pels volts del 23 de març (enguany, del 17 al 25 de març) recordant la biografia d'un veí que va ser canonitzat a primers segle XX, Sant Josep Oriol, però també amb mostres de cultura popular i retent homenatge a un famós bandoler del segle XVII: Perot lo Lladre.

La festa gira en torn a la figura de Sant Josep Oriol, un personatge que va viure entre el 1650 i el 1702 i que era cent per cent barceloní: el van batejar a Sant Pere de les Puel·les, va viure al barri de la Ribera, va fer d'escolanet a Santa Maria del Mar i, després d'obtenir el títol de Teologia, va exercir el sacerdoci en esglésies diverses però, especialment, a Santa Maria del Pi, on encara avui és objecte de devoció especial i on, de fet, està enterrat.

La seva dedicació als més desafavorits va fer que se l'anomenés "Doctor pa i aigua", un nom que ha arribat fins avui, i també que fos beatificat el 1806 i canonitzat el 1909. La seva personalitat al servei dels pobres el va fer especialment popular al barri i, de fet, a tota la ciutat.

Es recorda la seva història el primer dissabte de la festa, amb una Cercavila dels Gegants Petits del Pi i, especialment, amb la representació d'un retaule sobre la vida del sant. Al dia següent, diumenge, el Lleó i la Mulassa reben convidats, sempre figures festives d'altres localitats catalanes com la d'aquest any: el Cavall dels Nebot de Riudoms.

El barri del Pi aprofita la festivitat de Sant Josep Oriol per recordar-lo però, també, per mostrar els seus signes d'identitat, entre els quals la relació del barri amb el bandoler Pere Roca Guinarda, més conegut amb el nom de Perot Lo Lladre. Tot i que era natural del Lluçanès, la llegenda explica que va viure en un carreró que encara avui porta el seu nom i que arrenca del carrer del Pi.

En honor seu, l'últim dissabte de les festes de Sant Josep Oriol surt al carrer el gegantó dedicat a Perot lo Lladre que, acompanyat d'alguns músics, recorre les botigues que participen en la festa. Són els Atracaments de xocolata, durant els quals el bandoler exigeix el seu botí, que els comerciants llancen a la canalla que l'acompanya en forma de caramels i xocolata. Alguns anys, a més, a la plaça de Sant Josep Oriol l’Associació d’Amics dels Gegants del Pi representa la vida del lladregot, en el que es coneix com les Històries d'en Perot.

El gegantó d'en Perot lo Lladre, però, no és l'única figura que surt al carrer aquests dies, quan La Mulassa fa una passejada festiva pel barri i interpreta les seves danses a la plaça de Sant Josep Oriol. Al dia següent, s'organitza l'anomenada Passejada dels Oriols, que aplega els gegants masculins de Ciutat Vella en una processó que recorre els carrers del barri i que vindria a ser el contrapunt a la Passejada de les Laies que protagonitzen les gegantes del barri durant la festa de la copatrona de Barcelona.

Aquestes figures festives tenen un gran pes en la festa, ja que els gegants del Pi es converteixen en amfitrions dels seus col·legues de Ciutat Vella, però també de convidats que, cada any, arriben des d'altres punts de Catalunya per afegir-se a la festa.