Barcelona Cultura

Santa Eulàlia o la festa major de l'hivern barceloní

Barcelona celebra al setembre, coincidint amb la diada de la Mercè, la seva festa major més coneguda, però la ciutat també té una copatrona, Santa Eulàlia. La seva festa, que es commemora el 12 de febrer, ha acabat esdevenint la festa major de l'hivern barceloní.

És prou freqüent a Barcelona que, durant les festes de la Mercè, hi hagi sempre algun dia de pluja. La cultura popular explica que són llàgrimes de pena de Santa Eulàlia, patrona original de la ciutat, que es lamenta per haver estat substituïda per la Mercè. De fet, però, no hi ha hagut cap substitució ja que, tot i que la Mercè se celebri avui amb especial intensitat, tant aquesta verge com Santa Eulàlia són igualment patrones.

El 1983, les colles de gegants del Pi i de la plaça Nova van proposar recuperar la festa de Santa Eulàlia, que s'havia celebrat per últim cop cap al segle XVIII, amb un caràcter més religiós que popular. A finals segle XX, però, i amb l'empenta de la Coordinadora de Colles de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella, la celebració va incorporar tot d'elements de caràcter tradicional que, avui, són una part imprescindible del calendari festiu barceloní.

La tradició explica que la santa era una jove que, cap al segle IV, vivia a la vila de Sarrià. La noia no hauria volgut renegar de la seva fe durant les persecucions de cristians ordenades per l'emperador Dioclecià, per la qual cosa hauria patit greus turments i una mort terrible.

La Baixada de Santa Eulàlia i la plaça del Pedró haurien estat dos dels escenaris del seu martiri. La font i monument que encara hi ha a la plaça del Pedró (obra de Frederic Marès) marcaria el lloc on la santa hauria estat clavada en una creu de sant Andreu i el seu cos nu, cobert per una nevada miraculosa. Les despulles de la santa, originalment a Santa Maria del Mar van ser instal·lades a la Catedral, on encara es poden visitar.

El dia de la seva festivitat, es col·loca al balcó de l'Ajuntament el penó de Santa Eulàlia i s'obren les portes de la Casa Gran per tal que els barcelonins i barcelonines puguin visitar el seu ajuntament. Durant els dies de la festa, el bestiari històric barceloní surt a desfilar pel Casc Antic en el Seguici de Santa Eulàlia, i els gegants i gegantes de Ciutat Vella participen en La processó de les Laies. A més, el Lleó de Barcelona, l'Àliga de Barcelona i els Gegants de Santa Maria del Mar desfilen en processó fins aquest temple, a la porta de la qual el Lleó i els Gegants interpreten les seves danses. Un dels moments culminants de la festa, però, és quan l'Àliga de la Ciutat balla la seva dansa a l'interior del temple.

Diades castelleres, ballades de sardanes i un correfoc formen part també d'una festa que, en els últims anys, va acompanyada d'unes instal·lacions artístiques amb la llum com a matèria primera impulsades per l'Ajuntament i repartides pels edificis singulars del Casc Antic.

També en els últims anys les celebracions van prendre la forma d'una festa tradicional especialment adreçada a la canalla i la santa va ser rebatejada amb el nom de "Laia". De fet, l'any 1998 fins i tot es va estrenar una gegantona, la Laia, creada per Xavier Jansana sobre un dibuix original de Carme Solé, que encara fa fortuna entre els barcelonins més joves.

Enguany les Festes de Santa Eulàlia al Museu Etnològic de Cultures del Món de Barcelona es celebren a les seves dues seus.

Seu de l'Etnològic a Montjuïc:

Portes Obertes:

Data: 18 de febrer
Horari: 10:00 a 19:00h
Lloc: Museu Etnològic (Pg de Santa Madrona, 16)

Seu de Cultures del Món

Portes Obertes:

Data: 18 de febrer
Horari: 10:00 a 19:00h
Lloc: Museu de Cultures del Món (C/Montcada, 12)

Taller familiar:

Iji oteino, Taituru Teniyajuino i altres jocs de l'Amazones colombiana i del món sencer.

A càrrec de Jocs al segon.

Amb el joc com element explicatiu de les cultures, farem un tastet de jocs d'arreu del món i acabarem a l'Amazones, a la zona de Vapués, per conèixer alguns dels seus jocs tradicionals mostra de la diversitat cultural que hi trobem al nostre planeta.

Amb motiu de la mostra “CATAZÒNIA. Els caputxins catalans a l’Amazònia”, que s'inaugurarà al vestíbul del Museu de Cultures de Món el dia 1 de març.
Data: 18 de febrer
Horari: 12:00h
Lloc: Museu de Cultures del Món (C/Montcada, 12)
Durada: 1 hora i 30 minuts