Barcelona Cultura

El cicle 'Sherpa Sonor' porta els sons del món al museu... i a les Biblioteques

Torna, per tercer any consecutiu, el cicle de concerts Sherpa Sonor, un seguit de trobades musicals de petit format organitzades pel Museu Etnològic i de Cultures del Món que constitueixen la banda sonora dels molt diversos objectes exposats al centre. Pareu atenció perquè, enguany, el cicle creix i no es limita a les dependències del museu sinó que s'estén fins a les Biblioteques de Barcelona.

I és que el Sherpa Sonor d'enguany és més viatger que mai, d'aquí que gairebé tots els concerts que s'organitzen al Museu Etnològic i de Cultures del Món (que normalment són en divendres), es repeteixin el dimecres de la setmana següent en alguna de les Biblioteques de Barcelona. En el cas dels concerts que es fan a les dependències del Museu, l'activitat estarà seguida d'una petita visita guiada.

En total, s'organitzen tretze concerts, dels quals set es faran a la seu del museu del carrer de Montcada i sis més en les diverses Biblioteques que s'han afegit a la iniciativa. Els concerts duraran uns quaranta minuts i cadascun tindrà una presentació prèvia de la zona de la que procedeix la música que s'interpretarà. Aquesta presentació anirà a càrrec d’un expert en la cultura i la música que correspongui en cada concert. No oblideu que la sessió que tancarà el cicle, al mes de juny, serà tota una festa familiar amb sorpreses incloses...

Comissaria el cicle i s'encarrega de seleccionar els sherpes sonors d'enguany el compositor i escriptor, Ernesto Briceño, responsable del projecte musical barceloní Cordes del Món.

El cicle comença el 4 de maig, es presenta i s'inaugura en un acte durant el qual podreu escoltar Josep Fornés, director del Museu Etnològic i de Cultures del Món i Ernesto Briceño, comissari i director del Sherpa Sonor.

Aquests són els artistes i les músiques que podreu escoltar en l'edició del Sherpa Sonor d'enguany:

PROGRAMA

Valentina Sousa Duo

A què sona el Pacífic americà? A una estimulant barreja sonora, mestissa, polirítmica i plena de màgia.

Intèrpret: Valentina Sousa i dúo; marimba i percussió.

Data: 04.05.2018

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món

Data: 09.05.2018

Espai: Biblioteca Sant Antoni-Joan Oliver (Comte Borrell, 44)

Pedro Burruezo

Poesia i música de l'àrea mediterrània, plantejades des de la perspectiva sufí. Esteu convidats a amarar-vos de mística, bellesa, espiritualitat i transcendència en un viatge sonor de paradigmes humanistes.

Intèrprets: Pedro Burruezo i trio; ud, guitarra i violoncel

Data: 18.05. 2018

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món

Data: 30.05.2018

Espai: Biblioteca Jaume Fuster (Pl. de Lesseps, 20-22)

Esther Serrano

Sons mexicans que us faran pensar en un "altar de muertitos" tan típic de la cultura d'aquest país de l'Amèrica Central. Deixeu que us expliquin històries, us recitin poemes i us cantin cançons... des d'una perspectiva femenina. Pensareu en Frida Kahlo i en tantes d'altres dones combatives i plenes de talent que han nascut aquí.

Intèrprets: Esther Serrano i dúo; guitarra i piano

Data: 01.06. 2018

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món

Data: 06.06. 2018

Espai: Biblioteca El Carmel-Juan Marsé (Murtra, 135-145)

Binod Katuwal

Prepareu les orelles per als sons mil·lenaris de cultures com les del Nepal i l'Índia, servits per un multi instrumentista capaç de transportar-nos als espais mes recòndits de la terra sagrada.

Intèrpret: Binod Katuwal

Data: 15.06. 2018

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món

Data: 20.06. 2018

Espai: Biblioteca El Clot-Josep Benet (Pl. de les Glòries Catalanes, 37-38)

Mediterráneos

Musica de tradició oral mediterrània passada pel tamís urbà d'una gran ciutat com Barcelona. Per una vegada, la tradició i la transgressió van de la mà,

Intèrprets: Veu i quartet; piano, duduk, guitarra i violí

Data: 29.06. 2018

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món

Data: 04.07. 2018

Espai: Biblioteca Francesca Bonnemaison (Sant pere més Baix, 7)

Julio Carbonell

El pont intercultural que constitueix l'herència yoruba (un destacat grup ètnic originari de l'oest africà) ens durà a passejar per Àfrica i Amèrica. I és que el jove músic Julio Carbonell reinterpretarà la tradició musical d'aquest col·lectiu humà. Coneixereu un multiinstrumentista cubà que viu a Barcelona, on ja és tot un referent de l'escena musical afrodescendent i jazzística de la ciutat.

Intèrprets: Julio Carbonell i dúo; timbals batá, saxòfon tenor, teclat.

Data: 13.07. 2018

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món

Data: 18.07. 2018

Espai: Biblioteca Montserrat Abelló (Comtes de Bell-Lloc, 192)

Cordes del Món

Una formació de cordes ens proposa un viatge musical pels cinc continents ple de saviesa antropològica. Els perfums, els colors, els balls, la gastronomia popular i les mil històries i llegendes de diversos pobles de tot el planeta, fets música.

Heu vingut amb la canalla? Doncs recordeu que aquesta darrera sessió del cicle inclou un concert familiar en el que els més petits podran ballar al ritme de cançons que ens expliquen llegendes i contes d'indrets llunyans.

I, a més, després del concert hi haurà un petit tast d'Aigua de Jamaica, una beguda feta amb hibisc que és típica de Mèxic, el Carib, l'Àfrica i l'Índia.

Intèrprets:Ernesto Briceño i quartet; piano, duduk, guitarra i violí.

Data: 27.07.2018

Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món


Museu Etnològic i de Cultures del Món

Montcada 12

Del 4 de maig al 27 de juliol de 2018.

Totes les sessions començaran a les 20 h

Activitat gratuïta. No cal inscripció prèvia. Aforament limitat.

Més informació:

  • Museu Etnològic i de Cultures del Món
  • museuetnologic.barcelona.cat
  • T. 932 562 300

Ernesto Briceño

http://www.ernestobriceno.com