Barcelona Cultura

El 'Som Cultura Popular 2018' acull la presentació del llibre del Museu Etnològic

Catàleg Museu Etnològic de Barcelona

Què és el Museu Etnològic de Cultures del Món de Barcelona? Quines coses hi trobareu? Quina finalitat té aquesta institució? Totes les respostes les trobareu a L'Etnològic, un volum que aplega articles d'especialistes diversos i que es presenta en el marc del Som Cultura Popular 2018.

Som Cultura Popular és un fòrum que se celebra del 25 al 28 de gener al recinte de Fabra i Coats i que cada any convoca entitats diverses i amants de la tradició de tota la ciutat per tal de fer-los viure en primera persona la cultura popular. És la segona edició de la festa, desprès de l'èxit de la primera edició, que va aplegar més de 300 activitats i prop de 13.000 participants.

El Museu Etnològic de Cultures del Món és una de les institucions de la ciutat que participen en aquest fòrum, durant el qual, enguany, podrem assistir (el diumenge, 28 de gener, a les 12.30 h) a la presentació del llibre L'Etnològic.

És un volum coral, en el que han fet les seves aportacions antropòlegs, etnòlegs i experts que han col·laborat en els últims anys amb el museu. A qui s'adreça el llibre? Doncs a un públic divers, tant infants com adults, ja que l'objecte del llibre, igual que el del museu mateix, és arribar al màxim nombre de persones possibles.

Veniu, mireu-vos el llibre i descobrireu els secrets d'un museu que parla de la gent i que, precisament, té com a protagonistes els mateixos ciutadans que el visiten. I és que es tracta de comprendre, estimar i reflexionar sobre la gent. És l'objectiu del llibre, i també, el d'un museu que, després d'un llarg període de remodelació, va obrir novament les portes convertit en un espai dedicat tant a fomentar el coneixement científic com l'esperit crític i reflexiu dels visitants. Al museu trobareu tot d'objectes que reflecteixen una societat plural i canviant, amb una cultura viva i diversa.

Catàleg Museu Etnològic de Barcelona


Però la presentació del llibre L'Etnològic no és l'única cita amb el Museu Etnològic de Cultures del Món que trobareu al Som Cultura Popular. Representants del museu participaran en taules rodones i xerrades sobre el Patrimoni Cultural Immaterial, sobre els efectes de la gentrificació en la cultura popular, sobre la relació que han de tenir els museus amb la ciutadania o sobre el projecte pedagògic del Museu Etnològic i de Cultures del Món.

A més, durant el Som Cultura Popular 2018 tindreu l'ocasió de veure algunes de les exposicions del Museu Nòmada de l'Etnològic, una tria d'exposicions transportables que, mitjançant un seguit de roll-ups, ens parlen d'aspectes diversos de la cultura popular i tradicional. Així, trobareu mostres que parlen sobre la població de Mequinensa i el seu paper en les obres de l'escriptor Jesús Montcada, sobre el Carnestoltes (Ordeno, mano i disposo i Ordint el Carnaval), sobre festes d'arreu del món que transformen l'espai urbà (Guarnir el món de festa), sobre la festa de Sant Antoni (Sant Antoni, festa major d'hivern), sobre els exploradors catalans a Amèrica del Sud (Catalans a l'Orinoco) i sobre la difícil supervivència durant la postguerra (Fam i guerra a Catalunya).


Som Cultura Popular
Del 25 al 28 de gener del 2018
Recinte de Fabra i Coats