Barcelona Cultura

TEDx: idees que creixen i es comparteixen als Jardins de Laribal

TED Laribal

Coneixeu els Jardins de Laribal? Aquest espai verd de la muntanya de Montjuïc acull una rica vida vegetal, sí, però també és dipositari d'una gran herència cultural i científica de la que deixen constància els museus i institucions que hi tenen seu. En aquest espai, convertit en escenari de les noves trobades TEDxJardinsdeLaribal 2018, a partir d'ara no només hi creixeran les plantes sinó també... les idees.

Tot té el seu origen en una idea nascuda als EUA i anomenada Technology, Entertainment and Design (TED). És una organització dedicada a muntar conferències en les quals es difonen idees que paga la pena donar a conèixer. Ja fa anys que se celebren esdeveniments d'aquesta mena per tot el món amb el nom de TED Talks o conferències TED. Però, a més, s'ha creat el que es coneix com TEDx, un seguit de conferències locals i organitzades de manera independent per les mateixes comunitats que les acullen. Ja s'han fet TEDx, per exemple, a Manresa. I, ara, la proposta arriba a Montjuïc i, més concretament, als Jardins de Laribal.

Com funcionarà el TEDxJardinsdeLaribal? Veniu i assistireu a un seguit de xerrades de temes diversos on us explicaran idees dignes de ser escoltades. Les trobades combinen la projecció de vídeos de conferències TED amb les intervencions en viu d'un seguit de ponents, cadascun dels quals parlarà durant un màxim de 18 minuts, temps suficient per exposar una idea sense perdre's en detalls.

L'activitat s'adreça a un públic inquiet i curiós, científic i humanista, dinàmic i creatiu... com vosaltres mateixos. L'objectiu és difondre idees que creïn impacte i que, a la vegada, contribueixin a fer néixer noves idees, crear una comunitat TEDx i posar-la en relació amb d'altres de similars. En definitiva, vol ser una font d'inspiració per a projectes i reflexions diversos.

La primera sessió del TEDxJardinsdeLaribal tindrà com a ponents els convidats següents:

Victor Amat
Un psicòleg que presideix l'Asociación Española de Terapia Breve però que, a més... és campió d'Europa de kick boxing! Això té molt a veure amb la seva manera d'enfrontar-se a les qüestions sobre les quals us parlarà. Hi ha qui diu que és un neurolingüista postpunk o un psicoterapeuta que planteja unes reflexions que són... una pura paradoxa.

Montserrat Salarich
És una cirurgiana vascular que dirigeix una Unitat de Teràpia Regenerativa dedicada a la regeneració de vasos sanguinis. La medicina que practica us podria salvar un membre de l'amputació, segons en quins casos. Però tan interessant com les pràctiques mèdiques que impulsa és el pensament que hi ha al darrere. Escolteu-la amb atenció.

Julius Wiedemann
Aquest editor és el director executiu de la prestigiosa editorial Taschen, una de les principals del món pel que fa al disseny gràfic. Com es veu el món des del cervell privilegiat d'aquest mestre de l'edició? Ell mateix ens ho explicarà.

Irene Eleta
Es dedica a la recerca sobre els usuaris d'informació a ISGlobal (Institut de Salut Global de la Universitat de Barcelona), que toca temes que van de la salut pública al medi ambient. Ara mateix treballa en el disseny de plataformes d'internet i d'aplicacions per a telèfons mòbils que permetin compartir informació mediambiental.

Carme Puche Moré
Va treballar de periodista, però la seva vocació autèntica és el cinema. Directora i guionista va guanyar el premi Noves visions - Nova autoria al millor guió al Festival de Sitges amb el curtmetratge Camille, sobre l'escultora Camille Claudel. La Carme Puche ve al TEDxJardinsdeLaribal amb un missatge per compartir sobre el valor i el poder de les idees inacabades.

Manel Campíñez
És metge de família i expert en relació clínica. És la persona que voldríeu conèixer després de sortir de la consulta d'un o una metge poc empàtic. I és que la relació metge-pacient és la seva especialitat, un art realment difícil. Cal cuidar-se un mateix per tal de ser un bon cuidador, explica.

Jonquera Arnó
Oi que qualsevol canvi suposa un gran esforç? Ho sap aquesta professional que, des del projecte Reimagine Education Lab es dedica a fer d'acompanyant en els processos de canvi d'equips i persones. El creixement i desenvolupament personal dels directius i directives i els seus equips és la seva especialitat. Ha treballat en el projecte Horitzó 2020, un gran pla d'innovació educativa que, diuen, representa el futur en el camp de la docència.

Pere Gascón
Un hematòleg i oncòleg que és catedràtic vitalici a la New Jersey Medical School però que treballa també amb el servei d'oncologia de l'Hospital Clínic de Barcelona. El prestigiós American College of Physicians el va triar millor metge de l'any a New Jersey, però ell no només és un dels millors metges del món, segons diuen, sinó que també és enginyer industrial i llicenciat en Filosofia i lletres. Amb un perfil tan complet, esteu segurs que us voleu perdre la seva xerrada?

Més informació:
http://tedxjardinsdelaribal.com/

Data: 26 de novembre
Hora: de 9:00 a 14:00
Lloc: Museu Etnològic de Barcelona a la seva seu de Montjuïc
Adreça: Pg. Santa Madrona, 16
Telèfon: 932 56 23 00
Reserves: reservesmeb@bcn.cat

Activitat gratuïta